Tuesday, 29 December 2015

Year End + New Year Giveaway? By Aynal M

Assalamualaikum w.b.t,

                                

Tarikh tamat: 16 Januari 2016
Saya tag....
1. Silent Girl
2. Hero
3. Diya Hanun

  
                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 28 December 2015

10 Soalan dari Shikin Razali

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

1. Kenalkan diri awak
Panggil saya Ainur. Seorang budak yang tak  sedar diri tahun depan nak SPM. Ada kacukan minang dan jawa. Haha..dah cukup. Nak kenal lagi datang rumah. Boleh borak-borak sambil minum kopi. :P

2. Antara pulau atau bandar, mana satu pilihan? kenapa?
Untuk tempat tinggal tetap saya pilih bandar sebab senang nak berurusan. Pulau sesuai untuk tempat percutian. Kalau lepas bergaduh dengan pakwe makwe pasal orang ketiga ke atau marah dengan jiran sebelah sebab kucing dia mem'buang' merata-rata bolehlah pergi tenangkan fikiran kat pulau. ;)

3. Pencapaian yang terbaik dalam kehidupan awak?
Antara yang terbaik dapat no.1 masa larian perdana 1 Malaysia waktu darjah 6.

4. Antara beruang panda, kucing, hamster dan arnab, mana satu pilihan awak? Kenapa?
Semua sekali sebab gebu. Tambah lagi satu monyet. haha...monyet pun comel, apa?

5. Pendapat awak tentang jurnal saya?
Nampak matang. Kalau awak nak belajar masakan Terengganu boleh singgah jurnal ni sebab ada 25 resepi masakan Terengganu yang kak Shikin kongsikan. :) Lagi satu, kalau awak ragu-ragu hidup awak bahagia ke tak cuba jawab kuiz ni.

6. Warna kegemaran awak 
Warna pastel + Warna garang = Awesome

7. Apakah genre buku kegemaran awak dan kenapa awak suka genre tersebut?
Saya suka genre misteri. Berdasarkan sinopsis novel yang kak Shikin tulis saya teringin sangat nak baca buku Jangan Baca Novel Ni. Dah dengar lama dah pasal novel ni tapi belum ada kesempatan nak beli. Saya pun suka baca jugak buku tentang fakta yang kita memang tak tahu.

8. Siapakah idola awak dalam kehidupan?
Nabi Muhammad s.a.w.

9. Barang yang WAJIB awak bawak semasa keluar dari rumah.
Jam tangan. Kalau terlupa mesti dah gelabah 'eh, dah pukul berapa dah ni?'.

10. Tempat percutian idaman awak.
First of all mestilah nak pergi Mekah dan Madinah. Yang kedua nak pergi Istanbul, Turki. Banyak tempat bersejarah kat sana.^^

Thanks kak Shikin Razali.

Segmen Bloglist #1 by Fieyqa Adelova

Assalamualaikum w.b.t,

                     http://fieyqadelova.blogspot.my/2015/12/segmen-bloglist-1-by-fieyqa-adelova.html#
                                                                   | Click Sini |

Tarikh tamat: Sebelum masuk tahun 2016
Blogger bertuah: hero

Terima kasih kepada Adriana, Farah dan Fiaz  sebab tag. ^^


                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Year End Giveaway by Imashue

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

Pandangan tentang blog Eimma's Land:
Masuk je blog ni terus nampak header yang comel tu. First impression blog ni kemas dan cantik. Blog ni bertemakan warna pink yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Mungkin sebab tu kot nampak lebih cantik. Sidebar pun tak dipenuhi dengan benda-benda yang mengarut. Font pun jelas dibaca. Blog ni pun ada banyak bagi tips. Contohnya, apa nak jawab kalau orang asyik tanya bila nak kahwin? haha..

Saya tag.....
http://oreonetta.blogspot.my/

Terima kasih kepada kak Meura Metsu sebab tag. :)


                   
                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Tuesday, 22 December 2015

Amy Hilmirda Giveaway 2015

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

Ada hadiah kotak Tjena, jam rusch dan banyak lagi. Jom tengok senarai hadiah. Tarikh tamat pada 31 Disember 2015. =)


                                                     ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Contest Saya Nak Tudung by AY Collection

Assalamualaikum w.b.t,


KLIK BANNER UNTUK JOIN

SPONSER BY:
AY CollectionNazfea Solehah | Liyana Zullkefly | Ainie Zulaikha

START : 20/12/15 END : 31/12/15

  ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Giveaway Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Give Away Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire

click banner kalau nak join ^^


Allah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Razzaq, Dia Yang Maha Pengasih dan Penyayang serta Yang Maha Memberi Rezeki, dengan ini saya ingin melancarkan "Giveaway Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire".... sempena template baharu ini dan keluarga besar blooger yang sering berkunjung ke blog yang tak seberapa ini.... semoga ukhwah kita sentiasa terjalin,,, tegur-tegur la diri ini. Adakala tak berapa nak aktif kerana kesibukan tugasan.... Akhir sekali, saya harap dengan GA yang tak seberapa ini dapat menjalinkan hubungan kita sesama blogger.... Maaf yer gambar hadiah tidak clear....

Syarat:
1. Buat entry masukkan banner dan link ke segmen ini.
2. Kalau sudi boleh follow : Sheila Inspire, add Facebook, add Twitter, friend Google, follow Instagram (kalau tak nak pun tak apa)... terpulang....
3. Jangan lupa tinggalkan link di petak komen.

Tarikh akhir : 29 Dis 2015 jam 11.59 pm

Hadiah 

3 x (2 orang) (hadiah misteri)



1 x (1 orang) planner 2016


1 x (1 orang) diary 2016


3 x (3 orang) shawl H&M


1 x (1 orang) face tower + vase


1 x (1 orang) botol air


1 x (1 orang) beg mickey mouse


3 x (3 orang) pamplet set zikir Asmaul Husna


Setakat ini 12 peserta bertuah dicari dan mungkin akan bertambah dengan kasih sayang Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Razzaq.... Keputusan akan ditentukan secara cabutan bertuah pada 31 Dis 2015 InsyaaAllah, Allah Ya Baari'.... 


Senarai Peserta



         ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



"Saya Nak Menang Tudung Bawal Crepe"

Assalamualaikum w.b.t,

                              

Tarikh tamat: 31 Disember 2015

                                                               Senarai Peserta

                                        
                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Tuesday, 15 December 2015

10 Soalan dari Hanie

Assalamualaikum w.b.t,

                                      
                                                       
1. Apa nama awak?
Ainur.

2. Apa penyebab awak sertai dunia blog?
Saya terpengaruh dengan blog kawan saya. Best je baca cerita dia kat asrama, pasal kawan-kawan dia dan pasal family dia. Kononnya, saya pun nak buat benda yang samalah :P

3. Masa bila awak luangkan waktu untuk berblog?
Masa rajin dan masa tengah tak ada benda nak buat. Daripada duduk termenung kat tepi tangga macam Hantu Kak Limah lebih baik berblogging.^^

4. Suka makan apa?
Tengok keadaan...kadang-kadang suka buaya goreng....kadang-kadang suka sambal telur cicak.haha...tak adalah...geli je. Saya suka makanan yang halal dan sedap asalkan bukan ikan. ;)

5. Apa pendapat awak tentang blog saya?
Warna-warni :) Tapi kalau boleh widget yang kat bawah sekali tu alihkan kat sebelah kanan, nampak lebih kemas. Kesian dia terpisah ngan kawan-kawan. haha... Yang lain perfect! :)

6. Apa movie latest yg awak dah tengok setakat ni?
Nak tengok Jurassic Park tapi akhirnya tertidur. zzz....

7. Apa gadget pilihan hati awak?Kenapa?
Tak ada

8. Beli kereta dulu ke atau rumah?
Mestilah beli rumah dulu. Apa guna beli kereta kalau tak ada rumah. Nak tidur dalam kereta ke? Tapi kalau dah ada rumah sementara atau tinggal ngan ibu bapa mungkin beli kereta dulu. Entahlah, tengok keadaan ^^

9. Impian yg pernah capai dan belum tercapai awak apa ya?
Shh....biarlah rahsia ~ ~ haha...

10. Hobi terhebat awak apa ya?
Masa kecil-kecil saya suka kumpul tahi hidung kat almari. Ok, ini mungkin hobi terselekeh. haha..

Sekian, terima kasih kepada Hanie. ;)


                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Segmen Bloglist 2016 by Farahana Shariff

Assalamualaikum w.b.t,

                                    

                                                Tamat pada 26 Disember 2015. ;)

                                                        
                                        ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 14 December 2015

10 Soalan dari Ladyana

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

1) Kenalkan diri awak
Boleh panggil saya Ainur. Kalau tak nak, bolehlah panggil Taylor Swift atau Katy Perry tapi kalau panggil nama tu memang confirm saya tak layan jadi panggil Ainur jelah. Umur baru 16 tahun. Kisah hidup saya lebih kurang macam Sofia The First. So, tak payah cerita pun tak apa. haha...

2) Impian awak yang masih belum tercapai?

Nak makan sate XD Impian ke mengidam?

3) Pencapaian yang terbaik dalam kehidupan awak?

Dapat no.1 masa larian perdana 1 Malaysia waktu darjah 6 tapi ada kisah di sebaliknya ^^ ini salah satu pencapaian yang terbaik. ;)

4) Smartphone apa yang anda guna sekarang? Nyatakan sebabnya sekali.

Tak ada

5) Pendapat awak tentang blog saya?

Simple dan tak serabut. Akak ni confirm peminat merah jambu. Header dia pun ada princess.

6) Masakan mak awak yang paling WIN ?

Sambal ayam dan asam pedas untuk dia...

7) Apakah genre buku kegemaran awak dan kenapa awak suka genre tersebut?

Suka genre seram dan misteri sebab kadang-kadang jalan ceritanya tak boleh dijangka.

8) Full time / part time blogger? Berapa kali dalam seminggu / sebulan awak update?

Part-time blogger. Kalau masa cuti macam ni mungkin seminggu dalam satu atau dua kali. Kalau dah mula sekolah nanti bergantung pada tahap kerajinan dan kesuburan idea.

9) Siapakah blogger yang paling awak suka dan kenapa?

Ramai....saya paling suka blogger yang pandai menulis. Maksudnya, ayat dia simple, ada unsur-unsur kelakar walaupun cuma lawak hambar. Bolehlah diterima..#diacuba..haha...

10) Sejak tahun bila awak masuk ke dunia blogger? Kenapa ?

Tahun 2012. Niat awalnya nak buat online diary kononnya. Habis semua benda dicerita. Lepas tu, fikir balik "kau ingat semua orang ambil kisah ke yang kau ni mandi 3 hari sekali, makan 5 pinggan sehari? " haha...

Sekian, terima kasih Princess kak Liyana atau kak Princess Liyana. ;)

                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Sunday, 13 December 2015

Buku Fixi Giveaway by Yaya

Assalamualaikum w.b.t,

                                         
Anda berpeluang memenangi 6 buah buku fixi daripada Yaya. Tarikh tamat belum ditentukan lagi. Cepat sebelum terlambat! ;)

Tag:
1. Miss Xyz
2. Amira
3. Niena Annisa'

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Sunday, 6 December 2015

Giveaway by Nazfea Solehah

Assalamualaikum w.b.t,

                                   

Senarai Hadiah:
1. Bloglist -x1
2. Review -x1
3. Chocolate bubble rice -x2
4. Kurti blouse -x1
5. Shopping discount untuk semua peserta

Tarikh tamat : 14 December 2015 
p/s: tak ada insta ;)
                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Menang Header daripada Aisyah Nyais

Assalamualaikum w.b.t,

                         

Syarat: 1.Follow blog kak Aisyah Nyais
              2. Tag 3 blogger lain
Hadiah: Header percuma ;)
Tarikh tamat: 11 December 2015

                                            
                                          ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Wednesday, 2 December 2015

Balik Bilik Sorang-sorang

Assalamualaikum w.b.t,


                                    
                                                        Dari fb The Inspirer

Cerita ni dah super basi dah sebenarnya. Masa bulan 2, saya join kem KEPIRAS kat Kolej Tun Razak, UTM Skudai. Memang wajib untuk semua PRS tapi kali ni pengawas pun join sekali. Yang tak bestnya, dia ada program kakak dan abang angkat. Dia tetapkan bilik dan kawan sebilik.

Yang dapat dengan kawan sendiri tu memang untung. Berdebar betul tunggu dia umumkan mengalahkan nak ambil keputusan. Tapi giliran saya yang akhir-akhir. Kawan-kawan semua dah dapat pasangan masing-masing. Dah sahlah tak dapat sebilik dengan kawan. Saya dapat dengan kak Sienna (tak pasti betul ke tak eja). Kak Sienna tu form 6. Akak tu baik sangat. Kiranya bernasib baik jugalah. Yang tak bernasib baiknya, bilik saya kat blok lain. Ada 4 orang peserta kem je yang duduk kat blok asrama tu. 2 orang budak junior, bilik dia kat hujung sekali.

Kenapa saya cakap Kak Sienna baik? Akak tu yang tolong kejutkan saya bangun pukul 5 pagi sebab nanti nak solat Subuh berjemaah. Kak Sienna bangun lambat sikit sebab dia tak payah pergi awal. Saya pun bangunlah pergi bilik air. Nasib baik bilik air betul-betul kat depan bilik.
Dah masuk bilik air tiba-tiba rasa seram pulak. Mana taknya, saya sorang je dalam bilik air tu pukul 5 pagi. Mula-mula cuba nak buat-buat berani tapi serious seram. Teringat pulak cerita hantu tak ada kepala mengintai dalam tandas.Tak boleh jadi... Keluar balik bilik air, minta kak Sienna tolong temankan. Hahaha....

Malam terakhir buat night walk. Masa tu kak Sienna tak ada sebab kaki dia terseliuh. Habis buat aktiviti night walk kumpul balik kat dewan. Lebih kurang pukul 2 pagi baru boleh balik bilik. Saya cari kak Sienna tapi tak ada. Mungkin dah balik rehat kat bilik.

Takut gila jalan sorang-sorang pukul 2 pagi kat tempat yang tak biasa. Kalau waktu siang, jarak dari dewan ke bilik tak jauh sangat tapi kalau pagi-pagi buta macam tu saya rasa jauhnya macam dari Kluang ke JB. Tak jumpa pulak budak junior tu balik sekali.

Nak tak nak kena balik jugak. Bilik saya kat tingkat tiga kot. Dahlah lampu kat tingkat 1 tu macam samar-samar. Nasib baik lampu kat tangga terang. Masa tulah teringat cerita hantu kat universiti. Naik tangga pun saya lari. Kalaulah boleh lompat terus kat dalam bilik. Rasa macam ada orang ikut dari belakang..biasalah tu kalau dah takut sorang-sorang macam-macam dibayangkan.

Akhirnya, sampai pun depan bintu bilik. Pulas tombol pintu tapi tak boleh bukak. Rupa-rupanya pintu tu berkunci . Maksudnya kak Sienna belum balik lagilah. Nasib baik saya tahu tempat kakak angkat sorokkan kunci bilik. Dengan gelabahnya bukak pintu bilik tapi susah. Makin seram kat situ...dahlah depan bilik air. Kalau tiba-tibalah ada benda tercongok dalam bilik air tu. Buka pintu pun asyik tengok belakang je.  Saya harap ada orang offer nak tolong bukakan pintu tu tapi kalau ada pun belum tentu manusia betul ke tak. Lepas berkali-kali cuba, baru boleh buka.

Seram betul balik bilik sorang-sorang. Selalunya kalau sebut universiti mesti tempat dia berhantu. Betul ke? Setakat ni, itulah benda paling berani yang pernah saya buat. Kalau suruh buat lagi, memang taklah. Lagi satu, benda yang paling ingat waktu kem ni ada satu abang faci muka dia sebijik macam Fattah Amin. XD

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



Tuesday, 1 December 2015

The Liebster Award -Part 6-

Assalamualaikum w.b.t,

                                          
Kali ni ditag oleh blogger Farra.N. ;) Thanks! 

1. Aplikasi handphone paling kerap diguna
Aplikasi tu apa? Android tu aplikasi ke? haha..seriously, tak tahu sebab ada handphone cuma untuk main game je tapi dah lama dah tak guna. XD Betapa ceteknya pengetahuan teknologi :3

2. Favourite movie
Banyak tapi yang paling ingat Maleficent sebab saya ngan kawan review movie ni untuk oral.Kaji semua watak dalam movie ni, moral value, jalan cerita. Paling suka part Maleficent cakap "Before the sun sets on her sixteenth birthday......" 

3. Lokasi pelancongan yang ingin dilawati
Cameron highland

4. Kalau anda diberi peluang bercuti bersama mana2 5 artis, siapakah 5 artis tersebut?
Idk..tak kisah kot...

5. Apa tips yang boleh anda berikan jika ada kawan yang teringin nak buat blog (1 tips)
Nak buat blog buat je...tak payah fikir dulu nanti tak ada orang nak follow macam mana. Kita buat blog bukan untuk jadi famous. Dah ada blog baru fikir ke peringkat seterusnya, macam mana nak upgrade blog and tarik pembaca. Jangan risau semua orang mula dari bawah. :) Nak lebih bermotivasi lagi boleh baca blog kak Lyssa.

6. Apa yang menyebabkan anda berminat untuk blogging?
Boleh membebel dalam blog ni..hahaha....tak ada orang marah pun asalkan tak menyentuh isu-isu sensitif. :P 

                                           ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫