Tuesday, 24 November 2015

Hantu Congkak

Assalamualaikum w.b.t,

                                                            
Siapa yang tak kenal congkak ni tolong belajar balik Pendidikan Sivik dari tingkatan 1. Saya baru belajar main congkak tahun ni. Mula-mula main congkak guna biji saga dengan bekas kuih apam ibu.

                                       
                                                             *bekas kuih apam*

Nampak tak betapa desperatenya kat situ? haha...dahlah masa tu tengah-tengah final exam. Cuba bayangkan esok nak exam, hari sebelumnya hentam main congkak. Betullah, congkak tu berhantu. Sekali dah main susah nak berhenti. Pernah sampai 1 pagi pun ada. Yang peliknya lepas final exam perasaan nak main congkak dah tak membuak-buak sangat. Perasaannya biasa-biasa je. Di situ kita boleh nampak permainan iblis yang berjaya menggoda manusia. Kejam!

  Main congkak dengan bekas kuih apam ni pun boleh menyebabkan pergaduhan. Bukan sebab gaduh kerana dah kalah tapi sebab bergaduh dengan adik berebut pilih warna bekas apam. Paling sedih bila biji saga tak cukup lagi satu. Terpaksalah guna dadu sebagai ganti. 

  Akhirnya, ibu belikan papan congkak dan guli selepas melihat anak-anaknya gigih bermain congkak guna bekas kuih apam dan biji saga siang dan malam. Penat cari papan congkak kat lebih kurang 4 kedai tapi semuanya dah habis. Jadi, belilah guli dulu. Beli guli pula tamak. Kat bungkusan guli tu ada tulis '100 marbles' tapi saya dan ibu ragu-ragu betul ke ada 100 biji guli dalam tu. Akhirnya kami beli 2 bungkus guli.

 Sebelum balik, singgah satu kedai buku yang terakhir. Itulah harapan terakhir. Alhamdulillah, ada juga jual papan congkak jenis kayu. Harganya lebih kurang RM 30. Ibu cuba minta kurang tapi tauke tu kata tak boleh. Tiba-tiba, tauke tu dengan baik hatinya bagi percuma sekotak guli. Mungkin dalam 100 biji guli juga. Hahaha....membazir je beli 2 bungkus guli tadi. Itulah akibat tamak. Jadinya sekarang ni kami dah ada lebih kurang 300 biji guli. Nampaknya iblis berjaya lagi! Lain kali jangan ada perasaan was-was dan tamak. Letakkan kepercayaan 100% kepada semua benda yang ditulis di bungkusan produk.

  Yang berhantunya main congkak ni setiap kali lepas main mesti terlebih satu guli. Ok, menipulah setiap kali. Adalah dalam tiga kali. Entah dari mana guli tu datang. Mungkin termasuk atau mungkinkah ada???hahaha....lupakan. :P Beginilah jalan ceritanya bagaimana saya boleh berjinak-jinak dengan dunia permainan congkak. Memang berhantu..sekali dah main, susah nak berhenti! :)

                                            ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 23 November 2015

Cara Mengatasi Error 400 Bad Request

Assalamualaikum w.b.t,

   Dari semalam buka blog tapi kotak followers hilang. Ingatkan sekejap je tapi sampai hari ni kotak tu hilang bukan kat blog ni je tapi kat semua blog yang saya bukak. 

Jadi, saya kliklah benda yang saya bulatkan kat atas. Keluar Bad Request Error 400. Patutlah kotak followers hilang. Jalan terbaik pergilah google macam mana nak atasi masalah ni. Alhamdulillah, terjumpa tuto kat blog ni. Thanks to the owner blog. So, saya nak sharekan kat sini pulak.

\

1. Klik pada button yang saya tunjukkan kat atas.


2. Lepas tu, klik macam kat atas tu pula.

3. Tekan 'Buang' sampai semua benda dalam kotak tu kosong. Lepas tu, klik 'Tutup'.


4. Tekan butang 'Refresh'. Siap! Hope menjadi. :)

♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah
Segmen tamat pada 15 December 2015

♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Friday, 20 November 2015

Cara Buat Homemade Playdough

Assalamualaikum w.b.t,

                                       
                                                                 *google image*

Playdough atau bahasa melayunya tanah liat boleh dibuat sendiri. Nak beli playdough kat kedai tu mahal. Kalau yang murah sikit boleh beli yg dalam kotak tapi berminyak. Cara ni dapat dari Internet kemudian diolah sikit. 

Kelebihan homemade playdough:
1. Tidak berminyak
2. Mudah ditanggalkan jika melekat kat lantai dan lain2.
3. Bahan yang selamat kalau termakan. Maklumlah budak-budak tapi jangan sengaja makan pulak.
Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan garam halus
  • 2 sudu besar minyak kelapa sawit
  • 3/4 cawan air
  • Pewarna makanan
Cara-cara:
  1. Masukkan tepung gandum, garam halus dan minyak kelapa sawit dalam satu mangkuk. Gaulkan.
  2. Masukkan air ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit. Jangan masuk terus semua sekali. Mana tahu terlembik ke apa nanti.
  3. Uli sampai sebati.
  4. Lepas tu, bolehlah asingkan ikut berapa warna yang awak nak buat. Kalau nak buat dua warna, bahagi dua adunan tu.
  5. Lepas tu, letakkan pewarna makanan dan uli sampai warna dia sebati.
  6. Siap! 
   Kalau rasa terlembik tambah tepung, kalau terkeras tambah air.Hati-hati bila letak pewarna makanan. Jangan jadi macam saya habis satu tapak tangan warna pink. Hahaha....Selamat bermain! Lagi satu, lepas main simpan dalam bekas bertutup.

Color Blending Chart

 Biru + Kuning = Hijau
Merah + Kuning = Oren
Merah + Biru = Ungu
Oren + Biru = Coklat


                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Thursday, 19 November 2015

Golongan Annoying

Assalamualaikum w.b.t,

   Dalam hidup ni mesti ada golongan-golongan yang annoying. Awak semua mesti rasa macam "kau tak payah hidup dalam dunia ni pun, dunia tetap majulah". Lain orang lain pendapat....tapi bagi saya inilah antara golongan yang memang tak patut wujud dalam dunia:

1. Golongan guna tandas tak flush

Apabila tandas berbicara...

                                                        
Tak tahulah apa masalah yang susah sangat nak flush lepas guna...dulu main tarik-tarik sampai tercabut benda tu. Sekarang ni dah dipermudahkan, kena tekan je. Saya ni jenis kalau masuk tandas mesti check dulu dalam lubang jamban sebab pernah baca kat fb keluar ular sawa dari lubang jamban. Tapi kadang-kadang ternampak pulak benda lain. Pleaselah....kalau terlupa, biasakan diri lepas guna check balik. Tandas tu bukan untuk awak seorang. Tak kan nak tunggu sampai ada kemudahan flush automatik setiapkali lepas guna tandas.

2. Golongan perokok tak ada perasaan

                                                     

Seriously, quote kat atas tu betul 100%. Entah mentality mana entah yang kata merokok tu cool..lagi tak cool bila merokok di tempat awam. Yang paling tak diterima kat kedai makan. Sekarang ni nak makan kat kedai makan pun boleh meningkatkan risiko kematian sebab mesti ada perokok yang merokok kat kedai makan. Tak pasal-pasal nak makan pun tak selesa. Bau nasi goreng cina diselang-seli dengan bau asap rokok. Pernah sekali lagi teruk..dahlah kat kedai makan..orang tengah makan lepas tu ada juga baby dalam lingkungan 1-2 bulan tapi dengan selambanya dia merokok kat tengah2 alam kedai makan tu. Sabar jelah...

3. Golongan buang sampah merata-rata

                                                     

Susah sangat ke nak buang sampah dalam tong sampah? Dah beli makanan lepas tu plastik makanan tu main tinggal je kat situ. Kadang-kadang tong sampah kat sebelah je. Walaupun cuma tinggalkan satu sampah je tapi kalau dah 10 orang perangai macam ni, dah ada 10 sampah dah kat kawasan situ. " Eleh, kan ada pekerja tolong kutipkan sampah. Nanti dia tak ada kerja pulak". Amboi....tak boleh ke kalau kita tolong ringankan kerja diorang.

4. Golongan perosak jalan cerita
                                              
Pernah tak tengah syok-syok tengok tv tiba-tiba kawan awak atau sesiapa je datang cakap "Oh...aku dah tengok dah cerita ni.". Kemudian, dia pun tengok sama-sama. Tengah-tengah syok tengok tv, dia berkata lagi "Part lepas ni nanti sedih gila!". Ok...sabar dulu. Sambung lagi tengok cerita tu. "Yang ni nanti hero dengan heroin dia bergaduh lepastu bla bla bla...". Woi! kalau ya pun dah tengok tak payahlah nak ceritakan. Tak kan nak tunggu mulut tu kena sumbat dengan roti berkulat baru nak diam.

Cukup sampai di sini..assalamualaikum! :)

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫