Wednesday, 23 September 2015

Setanding Mak Nenek

Assalamualaikum w.b.t,

                                           
                                                               cerek air ke cake ni?

  Alkisah kejadian ini berlaku pada hari tu. Biasalah musim-musim cuti sekolah ni tipulah tak bermalas-malasan depan tv. So, masa tu waktu petang sedang kanak-kanak ribena yang lain bermain-main di luar  saya pula dengan bersenang-lenang menonton tv. Tiba-tiba...


Ibu: Adik!
Saya: Ya...
Ibu: Nak buat air teh tak? Kalau nak... pergi jerang air.
Saya: Ya...

Selepas beberapa minit kemudian, saya pun pergilah dapur nak jerang air. Jangan tanya kenapa mesti tunggu beberapa minit kemudian..hahaha....Dah kebetulan ni, meh saya ajar cara-cara nak jerang air.
Mudah je, isi air dalam cerek, tutup dan jerang. Lepas tu, pergilah ruang tamu balik sambung aktiviti tak berfaedah tadi.  Kira-kira 10-15 minit kemudian berlaku lagi conversation dengan ibu. Maklumlah, time2 macam nilah kita rapatkan hubungan..hehe..


Ibu: Adik!
Saya: Ya...
Ibu: Air ni dah masak ke belum?
Saya: Belum..
Ibu: Habis tu, kenapa api tak nyala?
 Time tu dah rasa lain macam. Tak kan angin bulan 9 ni kuat sangat sampai terpadam api dapur gas. Tiba-tiba, tergelak sorang-sorang. Sah! Nak masak air tapi lupa nak buka api. Hahaha...and my mother said "Bertuah adik!". Tak tahulah tengah berangan apa masa tu....mengalahkan mak nenek. Ni bukan first time lupa...pernah satu kali saya mengagau cari jam tangan..pusing punya pusing....rupa-rupanya jam dah pakai kat tangan.

  Itu belum tahap melampau lagi. Tahap melampau bila pergi tanya ibu "kenapa nak masak ketupat, kuah kacang bagai ni?" Dengan sabarnya ibu jawab "Hari Raya Korbanlah". Rasanya kena melantak seguni kismis ni...adakah ini kesan jangka panjang termakan tahi cicak?

  Atas kesempatan ini saya nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidiladha" kepada semua umat Islam di dunia ini.. :)

                                          ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Thursday, 3 September 2015

Form 4

Assalamualaikum w.b.t,

                                           
                                                              * function gambar ni?*

    Hola! Kembali lagi selepas lebih kurang 6 bulan tak menaip. Nampak tak setiap tahun semakin kurang post. Masa form 1 beria-ia menaip tapi seriously tahun ni paling teruk. Tahun ni baru 1 post je. Sampai tadi nak tulis post pun lupa nak tekan apa..hahaha..lol..

   Nak tahu tak jadi pelajar form 4 semakin busy. Busy buat apa pun tak tahu tapi yang pasti rasa busy. Lagi-lagi awal tahun....baru nak serasikan dengan suasana baru.

  Post yang dulu ada orang tanya bila form 4 nanti nak ambil aliran apa? Saya jawab aliran sains dan alhamdulillah dapat aliran sains tulen (ST). Kenapa pilih ST? Ok...untuk pengetahuan kat sekolah saya ada 5 aliran iaitu ST, SA, PA, RCT, SK. Tak ambil SA dan PA sebab ada akaun. RCT sebab reka cipta dah memang out. Buat projek kayu KH tahun lepas pun macam apa. Memaku sampai paku terkeluar. RCT pun ada ICT juga, macam best tapi diorang banyak kerja kursus. Lepas tu, belajar semua komponen komputer dalam english. Oh My! Say bye2 jelah. Lebih-lebih lagi kelas RCT ramai lelaki. SK pula sebab ada PSV. So, yang tinggal cuma ST. Hadaplah biology tu.

  Saja nak bagitahu untuk panduan adik2 nanti nak pilih aliran masa form 4. Pilih betul-betul. Jangan main ikut kawan. Jangan dengar cakap orang subjek ni susah..subjek tu susah...Yang penting ada minat. Saya sekarang ni tengah struggle untuk subjek physics dan biology sebab subjek tu belum pernah dapat A. Chemistry pun kena hati-hati jugak. Penandaan markah biology memang strict gila. Contohnya:

Q: One characteristic of sperm cell
My answer: Have tail to.....
Real answer: Have long tail to...

 Muahaha...so my answer salah sebab tertinggal perkataan long. 1 markah pun tak dapat. Tapi serious biology best sebab kita dapat tahu apa yang terjadi dalam badan kita. Dapat tahu kenapa arnab makan tahi dia masa dia berak kali pertama. Hahaha....Physics pun best juga sebenarnya. Cuma dia kena banyak hafal law, formula....So, adik-adik nanti pilih berdasarkan minat,ya....Yang tengah baca ni ambil aliran apa pula? Sharelah pengalaman korang pula..hahaha..

  Sabtu ni saya masuk pertandingan origami untuk Hari Puteri. Jenuh fikir origami tema sehati sejiwa. Doakan tau saya lipat-lipat kertas tu menjadi sebab selalunya 1 per 10 je origami menjadi. Selasa depan ada ujian lisan BM kali kedua kena berlakon lagi tema kemerdekaan. Malulah nak berlakon ni...uish...Ujian lisan BM kali pertama pun berlakon juga dan saya boleh terketawa masa berlakon. Hehehe...And Sabtu depan pulak buat persembahan kawad berirama. Doakan semua berjalan lancar...Tak tahulah next post nanti tahun bila..hahaha...bye-bye, semua. Thanks juga kepada sesiapa yang still lawat, baca dan komen blog ni walupun dah bersawang. ^_^

                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫