Tuesday, 29 December 2015

Year End + New Year Giveaway? By Aynal M

Assalamualaikum w.b.t,

                                

Tarikh tamat: 16 Januari 2016
Saya tag....
1. Silent Girl
2. Hero
3. Diya Hanun

  
                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 28 December 2015

10 Soalan dari Shikin Razali

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

1. Kenalkan diri awak
Panggil saya Ainur. Seorang budak yang tak  sedar diri tahun depan nak SPM. Ada kacukan minang dan jawa. Haha..dah cukup. Nak kenal lagi datang rumah. Boleh borak-borak sambil minum kopi. :P

2. Antara pulau atau bandar, mana satu pilihan? kenapa?
Untuk tempat tinggal tetap saya pilih bandar sebab senang nak berurusan. Pulau sesuai untuk tempat percutian. Kalau lepas bergaduh dengan pakwe makwe pasal orang ketiga ke atau marah dengan jiran sebelah sebab kucing dia mem'buang' merata-rata bolehlah pergi tenangkan fikiran kat pulau. ;)

3. Pencapaian yang terbaik dalam kehidupan awak?
Antara yang terbaik dapat no.1 masa larian perdana 1 Malaysia waktu darjah 6.

4. Antara beruang panda, kucing, hamster dan arnab, mana satu pilihan awak? Kenapa?
Semua sekali sebab gebu. Tambah lagi satu monyet. haha...monyet pun comel, apa?

5. Pendapat awak tentang jurnal saya?
Nampak matang. Kalau awak nak belajar masakan Terengganu boleh singgah jurnal ni sebab ada 25 resepi masakan Terengganu yang kak Shikin kongsikan. :) Lagi satu, kalau awak ragu-ragu hidup awak bahagia ke tak cuba jawab kuiz ni.

6. Warna kegemaran awak 
Warna pastel + Warna garang = Awesome

7. Apakah genre buku kegemaran awak dan kenapa awak suka genre tersebut?
Saya suka genre misteri. Berdasarkan sinopsis novel yang kak Shikin tulis saya teringin sangat nak baca buku Jangan Baca Novel Ni. Dah dengar lama dah pasal novel ni tapi belum ada kesempatan nak beli. Saya pun suka baca jugak buku tentang fakta yang kita memang tak tahu.

8. Siapakah idola awak dalam kehidupan?
Nabi Muhammad s.a.w.

9. Barang yang WAJIB awak bawak semasa keluar dari rumah.
Jam tangan. Kalau terlupa mesti dah gelabah 'eh, dah pukul berapa dah ni?'.

10. Tempat percutian idaman awak.
First of all mestilah nak pergi Mekah dan Madinah. Yang kedua nak pergi Istanbul, Turki. Banyak tempat bersejarah kat sana.^^

Thanks kak Shikin Razali.

Segmen Bloglist #1 by Fieyqa Adelova

Assalamualaikum w.b.t,

                     http://fieyqadelova.blogspot.my/2015/12/segmen-bloglist-1-by-fieyqa-adelova.html#
                                                                   | Click Sini |

Tarikh tamat: Sebelum masuk tahun 2016
Blogger bertuah: hero

Terima kasih kepada Adriana, Farah dan Fiaz  sebab tag. ^^


                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Year End Giveaway by Imashue

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

Pandangan tentang blog Eimma's Land:
Masuk je blog ni terus nampak header yang comel tu. First impression blog ni kemas dan cantik. Blog ni bertemakan warna pink yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Mungkin sebab tu kot nampak lebih cantik. Sidebar pun tak dipenuhi dengan benda-benda yang mengarut. Font pun jelas dibaca. Blog ni pun ada banyak bagi tips. Contohnya, apa nak jawab kalau orang asyik tanya bila nak kahwin? haha..

Saya tag.....
http://oreonetta.blogspot.my/

Terima kasih kepada kak Meura Metsu sebab tag. :)


                   
                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Tuesday, 22 December 2015

Amy Hilmirda Giveaway 2015

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

Ada hadiah kotak Tjena, jam rusch dan banyak lagi. Jom tengok senarai hadiah. Tarikh tamat pada 31 Disember 2015. =)


                                                     ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Contest Saya Nak Tudung by AY Collection

Assalamualaikum w.b.t,


KLIK BANNER UNTUK JOIN

SPONSER BY:
AY CollectionNazfea Solehah | Liyana Zullkefly | Ainie Zulaikha

START : 20/12/15 END : 31/12/15

  ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Giveaway Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Give Away Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire

click banner kalau nak join ^^


Allah Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Razzaq, Dia Yang Maha Pengasih dan Penyayang serta Yang Maha Memberi Rezeki, dengan ini saya ingin melancarkan "Giveaway Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire".... sempena template baharu ini dan keluarga besar blooger yang sering berkunjung ke blog yang tak seberapa ini.... semoga ukhwah kita sentiasa terjalin,,, tegur-tegur la diri ini. Adakala tak berapa nak aktif kerana kesibukan tugasan.... Akhir sekali, saya harap dengan GA yang tak seberapa ini dapat menjalinkan hubungan kita sesama blogger.... Maaf yer gambar hadiah tidak clear....

Syarat:
1. Buat entry masukkan banner dan link ke segmen ini.
2. Kalau sudi boleh follow : Sheila Inspire, add Facebook, add Twitter, friend Google, follow Instagram (kalau tak nak pun tak apa)... terpulang....
3. Jangan lupa tinggalkan link di petak komen.

Tarikh akhir : 29 Dis 2015 jam 11.59 pm

Hadiah 

3 x (2 orang) (hadiah misteri)



1 x (1 orang) planner 2016


1 x (1 orang) diary 2016


3 x (3 orang) shawl H&M


1 x (1 orang) face tower + vase


1 x (1 orang) botol air


1 x (1 orang) beg mickey mouse


3 x (3 orang) pamplet set zikir Asmaul Husna


Setakat ini 12 peserta bertuah dicari dan mungkin akan bertambah dengan kasih sayang Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Razzaq.... Keputusan akan ditentukan secara cabutan bertuah pada 31 Dis 2015 InsyaaAllah, Allah Ya Baari'.... 


Senarai Peserta



         ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



"Saya Nak Menang Tudung Bawal Crepe"

Assalamualaikum w.b.t,

                              

Tarikh tamat: 31 Disember 2015

                                                               Senarai Peserta

                                        
                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Tuesday, 15 December 2015

10 Soalan dari Hanie

Assalamualaikum w.b.t,

                                      
                                                       
1. Apa nama awak?
Ainur.

2. Apa penyebab awak sertai dunia blog?
Saya terpengaruh dengan blog kawan saya. Best je baca cerita dia kat asrama, pasal kawan-kawan dia dan pasal family dia. Kononnya, saya pun nak buat benda yang samalah :P

3. Masa bila awak luangkan waktu untuk berblog?
Masa rajin dan masa tengah tak ada benda nak buat. Daripada duduk termenung kat tepi tangga macam Hantu Kak Limah lebih baik berblogging.^^

4. Suka makan apa?
Tengok keadaan...kadang-kadang suka buaya goreng....kadang-kadang suka sambal telur cicak.haha...tak adalah...geli je. Saya suka makanan yang halal dan sedap asalkan bukan ikan. ;)

5. Apa pendapat awak tentang blog saya?
Warna-warni :) Tapi kalau boleh widget yang kat bawah sekali tu alihkan kat sebelah kanan, nampak lebih kemas. Kesian dia terpisah ngan kawan-kawan. haha... Yang lain perfect! :)

6. Apa movie latest yg awak dah tengok setakat ni?
Nak tengok Jurassic Park tapi akhirnya tertidur. zzz....

7. Apa gadget pilihan hati awak?Kenapa?
Tak ada

8. Beli kereta dulu ke atau rumah?
Mestilah beli rumah dulu. Apa guna beli kereta kalau tak ada rumah. Nak tidur dalam kereta ke? Tapi kalau dah ada rumah sementara atau tinggal ngan ibu bapa mungkin beli kereta dulu. Entahlah, tengok keadaan ^^

9. Impian yg pernah capai dan belum tercapai awak apa ya?
Shh....biarlah rahsia ~ ~ haha...

10. Hobi terhebat awak apa ya?
Masa kecil-kecil saya suka kumpul tahi hidung kat almari. Ok, ini mungkin hobi terselekeh. haha..

Sekian, terima kasih kepada Hanie. ;)


                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Segmen Bloglist 2016 by Farahana Shariff

Assalamualaikum w.b.t,

                                    

                                                Tamat pada 26 Disember 2015. ;)

                                                        
                                        ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 14 December 2015

10 Soalan dari Ladyana

Assalamualaikum w.b.t,

                                         

1) Kenalkan diri awak
Boleh panggil saya Ainur. Kalau tak nak, bolehlah panggil Taylor Swift atau Katy Perry tapi kalau panggil nama tu memang confirm saya tak layan jadi panggil Ainur jelah. Umur baru 16 tahun. Kisah hidup saya lebih kurang macam Sofia The First. So, tak payah cerita pun tak apa. haha...

2) Impian awak yang masih belum tercapai?

Nak makan sate XD Impian ke mengidam?

3) Pencapaian yang terbaik dalam kehidupan awak?

Dapat no.1 masa larian perdana 1 Malaysia waktu darjah 6 tapi ada kisah di sebaliknya ^^ ini salah satu pencapaian yang terbaik. ;)

4) Smartphone apa yang anda guna sekarang? Nyatakan sebabnya sekali.

Tak ada

5) Pendapat awak tentang blog saya?

Simple dan tak serabut. Akak ni confirm peminat merah jambu. Header dia pun ada princess.

6) Masakan mak awak yang paling WIN ?

Sambal ayam dan asam pedas untuk dia...

7) Apakah genre buku kegemaran awak dan kenapa awak suka genre tersebut?

Suka genre seram dan misteri sebab kadang-kadang jalan ceritanya tak boleh dijangka.

8) Full time / part time blogger? Berapa kali dalam seminggu / sebulan awak update?

Part-time blogger. Kalau masa cuti macam ni mungkin seminggu dalam satu atau dua kali. Kalau dah mula sekolah nanti bergantung pada tahap kerajinan dan kesuburan idea.

9) Siapakah blogger yang paling awak suka dan kenapa?

Ramai....saya paling suka blogger yang pandai menulis. Maksudnya, ayat dia simple, ada unsur-unsur kelakar walaupun cuma lawak hambar. Bolehlah diterima..#diacuba..haha...

10) Sejak tahun bila awak masuk ke dunia blogger? Kenapa ?

Tahun 2012. Niat awalnya nak buat online diary kononnya. Habis semua benda dicerita. Lepas tu, fikir balik "kau ingat semua orang ambil kisah ke yang kau ni mandi 3 hari sekali, makan 5 pinggan sehari? " haha...

Sekian, terima kasih Princess kak Liyana atau kak Princess Liyana. ;)

                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Sunday, 13 December 2015

Buku Fixi Giveaway by Yaya

Assalamualaikum w.b.t,

                                         
Anda berpeluang memenangi 6 buah buku fixi daripada Yaya. Tarikh tamat belum ditentukan lagi. Cepat sebelum terlambat! ;)

Tag:
1. Miss Xyz
2. Amira
3. Niena Annisa'

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Sunday, 6 December 2015

Giveaway by Nazfea Solehah

Assalamualaikum w.b.t,

                                   

Senarai Hadiah:
1. Bloglist -x1
2. Review -x1
3. Chocolate bubble rice -x2
4. Kurti blouse -x1
5. Shopping discount untuk semua peserta

Tarikh tamat : 14 December 2015 
p/s: tak ada insta ;)
                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫
                                               

Menang Header daripada Aisyah Nyais

Assalamualaikum w.b.t,

                         

Syarat: 1.Follow blog kak Aisyah Nyais
              2. Tag 3 blogger lain
Hadiah: Header percuma ;)
Tarikh tamat: 11 December 2015

                                            
                                          ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Wednesday, 2 December 2015

Balik Bilik Sorang-sorang

Assalamualaikum w.b.t,


                                    
                                                        Dari fb The Inspirer

Cerita ni dah super basi dah sebenarnya. Masa bulan 2, saya join kem KEPIRAS kat Kolej Tun Razak, UTM Skudai. Memang wajib untuk semua PRS tapi kali ni pengawas pun join sekali. Yang tak bestnya, dia ada program kakak dan abang angkat. Dia tetapkan bilik dan kawan sebilik.

Yang dapat dengan kawan sendiri tu memang untung. Berdebar betul tunggu dia umumkan mengalahkan nak ambil keputusan. Tapi giliran saya yang akhir-akhir. Kawan-kawan semua dah dapat pasangan masing-masing. Dah sahlah tak dapat sebilik dengan kawan. Saya dapat dengan kak Sienna (tak pasti betul ke tak eja). Kak Sienna tu form 6. Akak tu baik sangat. Kiranya bernasib baik jugalah. Yang tak bernasib baiknya, bilik saya kat blok lain. Ada 4 orang peserta kem je yang duduk kat blok asrama tu. 2 orang budak junior, bilik dia kat hujung sekali.

Kenapa saya cakap Kak Sienna baik? Akak tu yang tolong kejutkan saya bangun pukul 5 pagi sebab nanti nak solat Subuh berjemaah. Kak Sienna bangun lambat sikit sebab dia tak payah pergi awal. Saya pun bangunlah pergi bilik air. Nasib baik bilik air betul-betul kat depan bilik.
Dah masuk bilik air tiba-tiba rasa seram pulak. Mana taknya, saya sorang je dalam bilik air tu pukul 5 pagi. Mula-mula cuba nak buat-buat berani tapi serious seram. Teringat pulak cerita hantu tak ada kepala mengintai dalam tandas.Tak boleh jadi... Keluar balik bilik air, minta kak Sienna tolong temankan. Hahaha....

Malam terakhir buat night walk. Masa tu kak Sienna tak ada sebab kaki dia terseliuh. Habis buat aktiviti night walk kumpul balik kat dewan. Lebih kurang pukul 2 pagi baru boleh balik bilik. Saya cari kak Sienna tapi tak ada. Mungkin dah balik rehat kat bilik.

Takut gila jalan sorang-sorang pukul 2 pagi kat tempat yang tak biasa. Kalau waktu siang, jarak dari dewan ke bilik tak jauh sangat tapi kalau pagi-pagi buta macam tu saya rasa jauhnya macam dari Kluang ke JB. Tak jumpa pulak budak junior tu balik sekali.

Nak tak nak kena balik jugak. Bilik saya kat tingkat tiga kot. Dahlah lampu kat tingkat 1 tu macam samar-samar. Nasib baik lampu kat tangga terang. Masa tulah teringat cerita hantu kat universiti. Naik tangga pun saya lari. Kalaulah boleh lompat terus kat dalam bilik. Rasa macam ada orang ikut dari belakang..biasalah tu kalau dah takut sorang-sorang macam-macam dibayangkan.

Akhirnya, sampai pun depan bintu bilik. Pulas tombol pintu tapi tak boleh bukak. Rupa-rupanya pintu tu berkunci . Maksudnya kak Sienna belum balik lagilah. Nasib baik saya tahu tempat kakak angkat sorokkan kunci bilik. Dengan gelabahnya bukak pintu bilik tapi susah. Makin seram kat situ...dahlah depan bilik air. Kalau tiba-tibalah ada benda tercongok dalam bilik air tu. Buka pintu pun asyik tengok belakang je.  Saya harap ada orang offer nak tolong bukakan pintu tu tapi kalau ada pun belum tentu manusia betul ke tak. Lepas berkali-kali cuba, baru boleh buka.

Seram betul balik bilik sorang-sorang. Selalunya kalau sebut universiti mesti tempat dia berhantu. Betul ke? Setakat ni, itulah benda paling berani yang pernah saya buat. Kalau suruh buat lagi, memang taklah. Lagi satu, benda yang paling ingat waktu kem ni ada satu abang faci muka dia sebijik macam Fattah Amin. XD

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



Tuesday, 1 December 2015

The Liebster Award -Part 6-

Assalamualaikum w.b.t,

                                          
Kali ni ditag oleh blogger Farra.N. ;) Thanks! 

1. Aplikasi handphone paling kerap diguna
Aplikasi tu apa? Android tu aplikasi ke? haha..seriously, tak tahu sebab ada handphone cuma untuk main game je tapi dah lama dah tak guna. XD Betapa ceteknya pengetahuan teknologi :3

2. Favourite movie
Banyak tapi yang paling ingat Maleficent sebab saya ngan kawan review movie ni untuk oral.Kaji semua watak dalam movie ni, moral value, jalan cerita. Paling suka part Maleficent cakap "Before the sun sets on her sixteenth birthday......" 

3. Lokasi pelancongan yang ingin dilawati
Cameron highland

4. Kalau anda diberi peluang bercuti bersama mana2 5 artis, siapakah 5 artis tersebut?
Idk..tak kisah kot...

5. Apa tips yang boleh anda berikan jika ada kawan yang teringin nak buat blog (1 tips)
Nak buat blog buat je...tak payah fikir dulu nanti tak ada orang nak follow macam mana. Kita buat blog bukan untuk jadi famous. Dah ada blog baru fikir ke peringkat seterusnya, macam mana nak upgrade blog and tarik pembaca. Jangan risau semua orang mula dari bawah. :) Nak lebih bermotivasi lagi boleh baca blog kak Lyssa.

6. Apa yang menyebabkan anda berminat untuk blogging?
Boleh membebel dalam blog ni..hahaha....tak ada orang marah pun asalkan tak menyentuh isu-isu sensitif. :P 

                                           ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Tuesday, 24 November 2015

Hantu Congkak

Assalamualaikum w.b.t,

                                                            
Siapa yang tak kenal congkak ni tolong belajar balik Pendidikan Sivik dari tingkatan 1. Saya baru belajar main congkak tahun ni. Mula-mula main congkak guna biji saga dengan bekas kuih apam ibu.

                                       
                                                             *bekas kuih apam*

Nampak tak betapa desperatenya kat situ? haha...dahlah masa tu tengah-tengah final exam. Cuba bayangkan esok nak exam, hari sebelumnya hentam main congkak. Betullah, congkak tu berhantu. Sekali dah main susah nak berhenti. Pernah sampai 1 pagi pun ada. Yang peliknya lepas final exam perasaan nak main congkak dah tak membuak-buak sangat. Perasaannya biasa-biasa je. Di situ kita boleh nampak permainan iblis yang berjaya menggoda manusia. Kejam!

  Main congkak dengan bekas kuih apam ni pun boleh menyebabkan pergaduhan. Bukan sebab gaduh kerana dah kalah tapi sebab bergaduh dengan adik berebut pilih warna bekas apam. Paling sedih bila biji saga tak cukup lagi satu. Terpaksalah guna dadu sebagai ganti. 

  Akhirnya, ibu belikan papan congkak dan guli selepas melihat anak-anaknya gigih bermain congkak guna bekas kuih apam dan biji saga siang dan malam. Penat cari papan congkak kat lebih kurang 4 kedai tapi semuanya dah habis. Jadi, belilah guli dulu. Beli guli pula tamak. Kat bungkusan guli tu ada tulis '100 marbles' tapi saya dan ibu ragu-ragu betul ke ada 100 biji guli dalam tu. Akhirnya kami beli 2 bungkus guli.

 Sebelum balik, singgah satu kedai buku yang terakhir. Itulah harapan terakhir. Alhamdulillah, ada juga jual papan congkak jenis kayu. Harganya lebih kurang RM 30. Ibu cuba minta kurang tapi tauke tu kata tak boleh. Tiba-tiba, tauke tu dengan baik hatinya bagi percuma sekotak guli. Mungkin dalam 100 biji guli juga. Hahaha....membazir je beli 2 bungkus guli tadi. Itulah akibat tamak. Jadinya sekarang ni kami dah ada lebih kurang 300 biji guli. Nampaknya iblis berjaya lagi! Lain kali jangan ada perasaan was-was dan tamak. Letakkan kepercayaan 100% kepada semua benda yang ditulis di bungkusan produk.

  Yang berhantunya main congkak ni setiap kali lepas main mesti terlebih satu guli. Ok, menipulah setiap kali. Adalah dalam tiga kali. Entah dari mana guli tu datang. Mungkin termasuk atau mungkinkah ada???hahaha....lupakan. :P Beginilah jalan ceritanya bagaimana saya boleh berjinak-jinak dengan dunia permainan congkak. Memang berhantu..sekali dah main, susah nak berhenti! :)

                                            ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Monday, 23 November 2015

Cara Mengatasi Error 400 Bad Request

Assalamualaikum w.b.t,

   Dari semalam buka blog tapi kotak followers hilang. Ingatkan sekejap je tapi sampai hari ni kotak tu hilang bukan kat blog ni je tapi kat semua blog yang saya bukak. 

Jadi, saya kliklah benda yang saya bulatkan kat atas. Keluar Bad Request Error 400. Patutlah kotak followers hilang. Jalan terbaik pergilah google macam mana nak atasi masalah ni. Alhamdulillah, terjumpa tuto kat blog ni. Thanks to the owner blog. So, saya nak sharekan kat sini pulak.

\

1. Klik pada button yang saya tunjukkan kat atas.


2. Lepas tu, klik macam kat atas tu pula.

3. Tekan 'Buang' sampai semua benda dalam kotak tu kosong. Lepas tu, klik 'Tutup'.


4. Tekan butang 'Refresh'. Siap! Hope menjadi. :)

♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫



Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah
Segmen tamat pada 15 December 2015

♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Friday, 20 November 2015

Cara Buat Homemade Playdough

Assalamualaikum w.b.t,

                                       
                                                                 *google image*

Playdough atau bahasa melayunya tanah liat boleh dibuat sendiri. Nak beli playdough kat kedai tu mahal. Kalau yang murah sikit boleh beli yg dalam kotak tapi berminyak. Cara ni dapat dari Internet kemudian diolah sikit. 

Kelebihan homemade playdough:
1. Tidak berminyak
2. Mudah ditanggalkan jika melekat kat lantai dan lain2.
3. Bahan yang selamat kalau termakan. Maklumlah budak-budak tapi jangan sengaja makan pulak.
Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan garam halus
  • 2 sudu besar minyak kelapa sawit
  • 3/4 cawan air
  • Pewarna makanan
Cara-cara:
  1. Masukkan tepung gandum, garam halus dan minyak kelapa sawit dalam satu mangkuk. Gaulkan.
  2. Masukkan air ke dalam adunan tadi sedikit demi sedikit. Jangan masuk terus semua sekali. Mana tahu terlembik ke apa nanti.
  3. Uli sampai sebati.
  4. Lepas tu, bolehlah asingkan ikut berapa warna yang awak nak buat. Kalau nak buat dua warna, bahagi dua adunan tu.
  5. Lepas tu, letakkan pewarna makanan dan uli sampai warna dia sebati.
  6. Siap! 
   Kalau rasa terlembik tambah tepung, kalau terkeras tambah air.Hati-hati bila letak pewarna makanan. Jangan jadi macam saya habis satu tapak tangan warna pink. Hahaha....Selamat bermain! Lagi satu, lepas main simpan dalam bekas bertutup.

Color Blending Chart

 Biru + Kuning = Hijau
Merah + Kuning = Oren
Merah + Biru = Ungu
Oren + Biru = Coklat


                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Thursday, 19 November 2015

Golongan Annoying

Assalamualaikum w.b.t,

   Dalam hidup ni mesti ada golongan-golongan yang annoying. Awak semua mesti rasa macam "kau tak payah hidup dalam dunia ni pun, dunia tetap majulah". Lain orang lain pendapat....tapi bagi saya inilah antara golongan yang memang tak patut wujud dalam dunia:

1. Golongan guna tandas tak flush

Apabila tandas berbicara...

                                                        
Tak tahulah apa masalah yang susah sangat nak flush lepas guna...dulu main tarik-tarik sampai tercabut benda tu. Sekarang ni dah dipermudahkan, kena tekan je. Saya ni jenis kalau masuk tandas mesti check dulu dalam lubang jamban sebab pernah baca kat fb keluar ular sawa dari lubang jamban. Tapi kadang-kadang ternampak pulak benda lain. Pleaselah....kalau terlupa, biasakan diri lepas guna check balik. Tandas tu bukan untuk awak seorang. Tak kan nak tunggu sampai ada kemudahan flush automatik setiapkali lepas guna tandas.

2. Golongan perokok tak ada perasaan

                                                     

Seriously, quote kat atas tu betul 100%. Entah mentality mana entah yang kata merokok tu cool..lagi tak cool bila merokok di tempat awam. Yang paling tak diterima kat kedai makan. Sekarang ni nak makan kat kedai makan pun boleh meningkatkan risiko kematian sebab mesti ada perokok yang merokok kat kedai makan. Tak pasal-pasal nak makan pun tak selesa. Bau nasi goreng cina diselang-seli dengan bau asap rokok. Pernah sekali lagi teruk..dahlah kat kedai makan..orang tengah makan lepas tu ada juga baby dalam lingkungan 1-2 bulan tapi dengan selambanya dia merokok kat tengah2 alam kedai makan tu. Sabar jelah...

3. Golongan buang sampah merata-rata

                                                     

Susah sangat ke nak buang sampah dalam tong sampah? Dah beli makanan lepas tu plastik makanan tu main tinggal je kat situ. Kadang-kadang tong sampah kat sebelah je. Walaupun cuma tinggalkan satu sampah je tapi kalau dah 10 orang perangai macam ni, dah ada 10 sampah dah kat kawasan situ. " Eleh, kan ada pekerja tolong kutipkan sampah. Nanti dia tak ada kerja pulak". Amboi....tak boleh ke kalau kita tolong ringankan kerja diorang.

4. Golongan perosak jalan cerita
                                              
Pernah tak tengah syok-syok tengok tv tiba-tiba kawan awak atau sesiapa je datang cakap "Oh...aku dah tengok dah cerita ni.". Kemudian, dia pun tengok sama-sama. Tengah-tengah syok tengok tv, dia berkata lagi "Part lepas ni nanti sedih gila!". Ok...sabar dulu. Sambung lagi tengok cerita tu. "Yang ni nanti hero dengan heroin dia bergaduh lepastu bla bla bla...". Woi! kalau ya pun dah tengok tak payahlah nak ceritakan. Tak kan nak tunggu mulut tu kena sumbat dengan roti berkulat baru nak diam.

Cukup sampai di sini..assalamualaikum! :)

                                               ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Wednesday, 23 September 2015

Setanding Mak Nenek

Assalamualaikum w.b.t,

                                           
                                                               cerek air ke cake ni?

  Alkisah kejadian ini berlaku pada hari tu. Biasalah musim-musim cuti sekolah ni tipulah tak bermalas-malasan depan tv. So, masa tu waktu petang sedang kanak-kanak ribena yang lain bermain-main di luar  saya pula dengan bersenang-lenang menonton tv. Tiba-tiba...


Ibu: Adik!
Saya: Ya...
Ibu: Nak buat air teh tak? Kalau nak... pergi jerang air.
Saya: Ya...

Selepas beberapa minit kemudian, saya pun pergilah dapur nak jerang air. Jangan tanya kenapa mesti tunggu beberapa minit kemudian..hahaha....Dah kebetulan ni, meh saya ajar cara-cara nak jerang air.
Mudah je, isi air dalam cerek, tutup dan jerang. Lepas tu, pergilah ruang tamu balik sambung aktiviti tak berfaedah tadi.  Kira-kira 10-15 minit kemudian berlaku lagi conversation dengan ibu. Maklumlah, time2 macam nilah kita rapatkan hubungan..hehe..


Ibu: Adik!
Saya: Ya...
Ibu: Air ni dah masak ke belum?
Saya: Belum..
Ibu: Habis tu, kenapa api tak nyala?
 Time tu dah rasa lain macam. Tak kan angin bulan 9 ni kuat sangat sampai terpadam api dapur gas. Tiba-tiba, tergelak sorang-sorang. Sah! Nak masak air tapi lupa nak buka api. Hahaha...and my mother said "Bertuah adik!". Tak tahulah tengah berangan apa masa tu....mengalahkan mak nenek. Ni bukan first time lupa...pernah satu kali saya mengagau cari jam tangan..pusing punya pusing....rupa-rupanya jam dah pakai kat tangan.

  Itu belum tahap melampau lagi. Tahap melampau bila pergi tanya ibu "kenapa nak masak ketupat, kuah kacang bagai ni?" Dengan sabarnya ibu jawab "Hari Raya Korbanlah". Rasanya kena melantak seguni kismis ni...adakah ini kesan jangka panjang termakan tahi cicak?

  Atas kesempatan ini saya nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidiladha" kepada semua umat Islam di dunia ini.. :)

                                          ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Thursday, 3 September 2015

Form 4

Assalamualaikum w.b.t,

                                           
                                                              * function gambar ni?*

    Hola! Kembali lagi selepas lebih kurang 6 bulan tak menaip. Nampak tak setiap tahun semakin kurang post. Masa form 1 beria-ia menaip tapi seriously tahun ni paling teruk. Tahun ni baru 1 post je. Sampai tadi nak tulis post pun lupa nak tekan apa..hahaha..lol..

   Nak tahu tak jadi pelajar form 4 semakin busy. Busy buat apa pun tak tahu tapi yang pasti rasa busy. Lagi-lagi awal tahun....baru nak serasikan dengan suasana baru.

  Post yang dulu ada orang tanya bila form 4 nanti nak ambil aliran apa? Saya jawab aliran sains dan alhamdulillah dapat aliran sains tulen (ST). Kenapa pilih ST? Ok...untuk pengetahuan kat sekolah saya ada 5 aliran iaitu ST, SA, PA, RCT, SK. Tak ambil SA dan PA sebab ada akaun. RCT sebab reka cipta dah memang out. Buat projek kayu KH tahun lepas pun macam apa. Memaku sampai paku terkeluar. RCT pun ada ICT juga, macam best tapi diorang banyak kerja kursus. Lepas tu, belajar semua komponen komputer dalam english. Oh My! Say bye2 jelah. Lebih-lebih lagi kelas RCT ramai lelaki. SK pula sebab ada PSV. So, yang tinggal cuma ST. Hadaplah biology tu.

  Saja nak bagitahu untuk panduan adik2 nanti nak pilih aliran masa form 4. Pilih betul-betul. Jangan main ikut kawan. Jangan dengar cakap orang subjek ni susah..subjek tu susah...Yang penting ada minat. Saya sekarang ni tengah struggle untuk subjek physics dan biology sebab subjek tu belum pernah dapat A. Chemistry pun kena hati-hati jugak. Penandaan markah biology memang strict gila. Contohnya:

Q: One characteristic of sperm cell
My answer: Have tail to.....
Real answer: Have long tail to...

 Muahaha...so my answer salah sebab tertinggal perkataan long. 1 markah pun tak dapat. Tapi serious biology best sebab kita dapat tahu apa yang terjadi dalam badan kita. Dapat tahu kenapa arnab makan tahi dia masa dia berak kali pertama. Hahaha....Physics pun best juga sebenarnya. Cuma dia kena banyak hafal law, formula....So, adik-adik nanti pilih berdasarkan minat,ya....Yang tengah baca ni ambil aliran apa pula? Sharelah pengalaman korang pula..hahaha..

  Sabtu ni saya masuk pertandingan origami untuk Hari Puteri. Jenuh fikir origami tema sehati sejiwa. Doakan tau saya lipat-lipat kertas tu menjadi sebab selalunya 1 per 10 je origami menjadi. Selasa depan ada ujian lisan BM kali kedua kena berlakon lagi tema kemerdekaan. Malulah nak berlakon ni...uish...Ujian lisan BM kali pertama pun berlakon juga dan saya boleh terketawa masa berlakon. Hehehe...And Sabtu depan pulak buat persembahan kawad berirama. Doakan semua berjalan lancar...Tak tahulah next post nanti tahun bila..hahaha...bye-bye, semua. Thanks juga kepada sesiapa yang still lawat, baca dan komen blog ni walupun dah bersawang. ^_^

                                              ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


Monday, 16 March 2015

Tukang Kritik

Assalamualaikum w.b.t,


* tahu lukisan buruk..maaf..hehe.. *


Buat jelah apa-apa perkara baik sekalipun memang akan ada sekurang-kurangnya seorang yang suka kritik. Kadang-kadang, betul kita pun tak sedar yang kita tengah kritik orang...bila dah cakap baru teringat. So, kesimpulannya kita pun kena pandai kawallah diri sendiri dan selalu bersangka baik dengan orang. Tak semua orang akan buat tapi semua orang boleh buat dan mesti buat.

Nak orang bersangka baik dengan kita, kita mesti bersangka baik dengan orang. Kalau ada orang bersangka buruk dengan kita, jangan terus salahkan orang tu, fikir balik mungkin kita pernah bersangka buruk dengan orang sebelum ni. Bak kata cikgu saya pesan Life is what you give. :)

Sekian sahaja entry pendek hari ni...entry yang pertama untuk tahun 2015 ni....thanks kepada sesiapa yang blogwalking dan follow sini...


♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫