Friday, 28 November 2014

Mabuk Kenderaan

Assalamualaikum w.b.t.

                                                         
                                                                 comel je telur ni muntah

Dari kecik saya memang mabuk kenderaan. Tapi tak semua kenderaanlah. Cuma kereta dan feri je setakat ni. Bas tu kadang-kadang. Bagi sesiapa yang tak tahu, mabuk kenderaan ni bila naik kenderaan akan rasa pening.

Paling tak best bila nak pergi berjalan. Lagi-lagi kalau naik kereta pagi-pagi. Mula-mula bolehlah wat lek wat cool tapi tak sampai beberapa minit dah rasa pening kepala. Apalagi jalan penyelesaiannya..tidur jelah sepanjang perjalanan.. Tak dapat nak nikmati pemandangan. Dapat tidur tu dah kira okey dah. Kadang-kadang mata pulak tak boleh nak lelap. Kalau macam tu lama-lama melambaklah muntah.

Ibu kata ikut genetik ayah. Akak pun sama dulu mabuk tapi sekarang dia dah okey. Saya masih tunggu lagi masanya untuk "okey' tu. Bukannya tak nak beli pil tahan muntah. Ibu kata jangan terlalu bergantung pada ubat. Mungkin dah set minda naik kereta je mabuk.

Tapi tak semua kereta saya mabuk. Ada sesetengah kereta bila naik rasa okey pulak. Saya rasa salah satu faktornya sebab bau enjin kereta. Tak suka..bau enjin je memang rasa pening + mual. Lagi satu, kadang-kadang ibu letak bunga kenanga atau daun pandan dalam kereta kasi wangi. Lagilah nak muntah. Saya tak boleh naik kereta yang wangi sangat. Saya suka bau udara. Kadang-kadang bolehlah bukak tingkap. Baru best..tak pening. Tapi waktu tengah hari buta ibu tak kasi. Yelah, masa tu kan matahari tengah mencarau. Guna air-cond sejuk.

Terfikir jugak kalau dah selalu mabuk bila naik kereta. Macam mana nak memandu? Ayah kata kalau memandu memang tak kan pening. Betul ke? Kalau betul, alhamdulillah...lega sikit. Korang pun mabuk jugak ke? Ada petua mudah yang berjaya tak? Kalau ada kongsilah sikit... :) Tapi alhamdulillah tak semua kenderaan saya mabuk. Kapal terbang belum cuba lagi ni. hehe...


                                                ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Friday, 14 November 2014

The Liebster Award - Part 5 -

Assalamualaikum w.b.t...

                                          
Thanks Qya.

1. Kenapa bila orang kentut kita akan kecoh macam tersebar wabak penyakit satu dunia. Tapi sesetengah orang bila kentut siap mengaku kentut dia wangi..*Soalan apa nih..
- Sebab nama pun kentut. Kentut ada dua jenis je. Yang pertama kentut busuk dan yang kedua kentut tak ada bau. Yang mengaku kentut wangi tu mungkin dia makan 7 talam bunga kenanga. Tapi orang Arab lebih suka kentut daripada sendawa. Sebab kalau kita sendawa menandakan dah kenyang dah menyalahi sunnah Rasulullah s.a.w iaitu makan bila rasa lapar, berhenti sebelum kenyang.

2. Pernah buat benda stupid yang memang anda rasa menyesal tak.. Apakah bendenya??
- Berbalik kepada entry yang lepas, makan tahi hidung ialah benda yang paling tak patut dibuat tapi tak adalah menyesal sangat sebab tak ada side effect pun. Malah terjumpa pulak satu artikel bahawa makan tahi hidung dapat mengukuhkan sistem imunisasi tubuh. Ok...ini kelakar tapi betul ke?

3. Kalau diberi pilihan antara laut dan gunung, yang mana anda lebih suka?
- Dua-dua sebab kat laut boleh mandi-manda  dan kat gunung boleh menikmati pemandangan dari puncak gunung.

4. Ada allergi tak.. Apa dia?
- Tak ada.

5. Kejayaan paling besar seumur hidup anda pernah alami.
- Bila buat ibu gembira.

6. Apa cita-cita anda. Dan di manakah anda berhajat untuk belajar bagi memenuhi cita-cita anda.
- Pensyarah. Di UIA maybe.. ;) In Shaa Allah...

7. Bila form 4 tahun depan, anda nak ambil aliran apa ye?. Kenapa?
- Aliran Sains sebab best. Boleh tahu dan belajar tentang banyak benda.

8. Apakah barang yang paling kamu ingini buat masa ini?
- Al-quran pelangi dengan terjemahan saiz mini. :)

9. Ceritakan 5 perkara mengenai diri kamu.
- Suka menulis.
- Tak suka buat sesuatu berkali-kali tapi gagal.
- Suka makan nasi dengan ulam cili api.
- Suka cuba resipi-resipi dessert yang simple.
- Tak suka tengok barang yang terlalu bersepah.

10. Barang paling berharga yang pernah anda dapat. Nak letak gambar pun boleh je.. Bagi lah orang tengokk..Asyik dia je tengok.
- Semua barang yang diberi oleh orang yang saya paling sayang merupakan barang yang paling berharga. Al-quran yang ayah dan kakak hadiahkan. Teddy bear yang arwah nenek belikan. Maaf ya tiada gambar.

11. Do you ever have any pets.? Binatang apa?
- Ada. Cacing pita dalam perut. Hari-hari bagi dia makan. haha...tak adalah..tak pernah pelihara haiwan. Saya busy takut tak sempat beri nafkah kat haiwan kan susah. Nanti haiwan tu tuntut. :3 

Mangsa tag dan soalannya tunggu entry akan datang ya..


                                             ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

Tuesday, 11 November 2014

The Liebster Award - Part 4 -

Assalamualikum w.b.t...

                                         
Thanks Naimi sebab tag. Kita sebaya.. ^_^

1.What do you do to let others know you love them ? 
- I will do the things that they like. Sometimes we can show our love through our action but sometimes we need to tell it.

2.Do you prefer fish or meat ? 
- Of course meat because I don't eat all type of fish except anchovies.

3.Who would you most like to be stuck in an elevator with? 
- It is scary enough to stuck in an elevator. But, if I is stuck in an elevator I hope I will stuck with a girl so it will be easy for me to communicate.

4.What did you dream about last night ? 
- About my friends at school. It such a real. But I'm sure my dream last night would not be happened.

5.If you were a car, what kind of car would you be? 
- A cool car and cute car and can be like transformers.

6.If you could be invisible for one hour, where would you go and what you would you do? 
- I will go to my friend's house and disturbing them. I will also act like a ghost so that she will be scared. muahaha...But she will know my plan if she reads this entry.

7.What are your bad habits? 
- When I'm a kid, I collected all my tahi hidung and lekatkan di tepi almari baju saya. and I like to eat tahi hidung too...iyeks...I don't know why. It was disgusting..You know....when I'm a KID!

8.What question do you often ask yourself? 
- Why...why...why I don't have any questions to ask myself?

9. What is the one thing you want most in your life right now? 
- working hard all the time without tired and no more laziness. If I can have it right now and forever...but, I know I must put all of my effort to get it. I can't get it for free.

10.What is your favorite month of the year? Why ?
- All month is my favourite month because every month must have something happiness happens. 

11.What can you do that others can't do?
- Eating tahi hidung. You mampu? haha..just kidding.. I won't eat it anymore. 

Mangsa tag dan soalannya tunggu entry akan datang ya..


                                             ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

The Liebster Award - Part 3 -

Assalamualaikum...

                                         
Thanks kak Misz-aa sebab tag. ;) Ok..straight to the point. Soalannya ialah:

1. Lagu apa yang korang suka? kenapa?
- Ok, tak minat sangat lagu sebenarnya. So, tak ada lagu yg spesific untuk diminati. Hanya nyanyi ikut gerak hati. Itupun kalau lagu tu rancak sikit.

2. Game apa yang korang suka main, bila boring?
- Banyak....game Gum Drop Hop, My Dolphin Show, Pou, Fire and Water, Bomb it 1 dan banyak lagi. Kebanyakannya game kat computerlah.

3. Siapa yang korang adore or respect?
- Semua orang.

4. Suka makan aiskrim perisa apa? kenapa?
- Semua jenis aiskrim suka. Paling best choc/strawberry + vanilla...yummy...

5. Prefer vampire or wolf? kenapa?
- Lebih baik wolf sebab wolf tu haiwan..vampire tu hantu..kalau wolf gigit terus mati. kalau vampire gigit jadi hantu. hahaha...

6. suka autumn, spring, summer or winter? mengapa?
- Semua sekali sebab semua musim tu ada keistimewaanya tersendiri. Ceh...kadang2 kat sekolah angin kuat jadi daun2 pokok pun berterbangan. Masa tulah berangan ala2 kat luar negara. *lain ditanya lain dijawab :3

7. Takut kepada binatang atau serangga apa? mengapa?
- Segala binatang buas dan serangga berbisa sebab boleh membunuh, semua jenis ular sebab geli dengan badannya yang bersisik, lipas terbang sebab boleh terbang ke mana2 yang dia suka dengan pantas sampai buat orang terjerit-jerit dan cicak sebab takut dia berak or kencing dalam makanan lagi.

8. TVshow apa yang korang suka tengok?
- Suka lattew..tak tahu sebab apa....mungkin sebab dia dalam bentuk santai-mantai..

9. Suka bunga apa? kenapa?
- Semua jenis bunga sebab ciptaan Allah semuanya cantik2, unik2 dan wangi. Baru tahu rupanya pontianak harum sundal malam berasal daripada bunga harum sundal malam. Bunga tu wangi waktu malam je.

10. Apa movie yang korang suka sangat? kenapa?
- Tak ada..

11. Apa pendapat korang tentang blog "weird girl speak" ni?
- Cantik dan tak berserabut. Cursor pun comel. ;)

Mangsa tag dan soalannya tunggu entry akan datang ya..


                                             ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫




Saturday, 1 November 2014

The Liebster Award - Part 2 -

Assalamualaikum w.b.t

                                         

Buat kali kedua saya ditag lagi untuk jawab soalan libster award. Kali ni saya ditag oleh adik Ara. Thanks sebab sudi tag akak.

Rules :-

- Mention the person who nominated you with a link to their blog- Answer the 11 questions asked- Nominate 11 other bloggers with a smaller following but with lots of potential- Create 11 ofyour own questions for them to answer- Notify your nominate

Questions :-

1. Pandai main alat muzik? Alat muzik apa?
- Tak pandai main tapi pernah main. Pernah main melodian masa darjah enam. At least adalah jugak melodinya. 

2.Pencapaian terbaik masa sekolah?
- Pencapaian terbaik sampai peringkat daerah je johan untuk pertandingan kawad kaki. Penyertaan banyaklah sampai peringkat kebangsaan tapi tak menang2. Nakkan sijil je sebenarnya. wakaka....

3.Pernah alami insiden yang sangat-sangat menyedihkan? kongsikan.
- Tak ada kot. Perkataan 'sangat-sangat' tu macam betul2 menyedihkan je.. Tak pernah kot sampai macam tu. Sedih sikit-sikit adalah. Masa kena marah ngan ibu dan cikgu.  

4.Sejak bila aktif berblogging? blog siapa yang menjadi rujukan?
- Rasanya memang dah aktif sejak dari awal berblogging tahun 2012. Masa mula-mula dulu selalu tengok blog kak Lyssa, kak Nabilah dan kak Fatin dan banyak lagi untuk tutorial blog dengan ambil freebies2 yang comel. 

5.Macam mana boleh terjebak dalam dunia blogging?
- Terpengaruh dengan blog kawan. Macam best je dia tulis semua benda yang dia lalui dalam blog. Lepas tu, saya pun mulalah bikin ini blog. ;)

6.Ara boleh bermain piano tapi masih di tahap amatur. Betul ke bohong? Alasan?
- Kena current tak kalau salah jawab, Ara? hehehe...betul kot sebab masa jawab liebster award Ara ada tulis nak hadiah piano.

7.Anda seorang kpopers? Sejak bila? Group mana menjadi pilihan? Ultimate bias? Ceritakan serba serbi tentang group yang anda minati.
- Tak. Tak. Tak. Tak dan tak...hehehe...tak minat k-pop sebenarnya.

8.Kalau anda diberi pilihan untuk berterus terang, apa yang akan anda beritahu?
- Kepada orang yang pernah saya bohong, kalau boleh saya nak terus-terang perkara yg saya bohong terutamanya masa kecik-kecik dulu tapi malangnya saya lupa apa yang saya bohongkan dan kat siapa yang saya pernah bohong. Maafkanlah ya kalau rasa-rasanya diri anda pernah dibohongi..tak berniat pun..kecik-kecik kan memang macam tu..hehehe...

9.Berikan 2 perkataan untuk menggambarkan diri anda yang sebenar. Tak kisah la Malay ke English
- Shy girl. :3

10.Lagu yang sering anda dengar baru-baru ini.
- Nak kata baru tak adalah baru sangat tapi dulu suka dengar lagu Taylor Swift- Love Story. Sekarang dah bosan dah dengar lagu tu.

11.Sebarang penambahsuaian untuk blog Ara mungkin?
 - Blog Ara okay je. Tapi kalau boleh untuk " In Memories " mungkin boleh buat dalam bentuk list macam kat blog akak contohnya supaya senang nak tengok tajuk entry yang lama-lama. Yang lain semuanya cantik dan kemas. :)

Mangsa tag dan soalannya tunggu entry akan datang ya..


                                             ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫


The Liebster Award - Part 1 -

Assalamualaikum w.b.t

                                       
Ainur telah ditag oleh blogger Anamyhusna pada tahun lepas. Sorry, lambat sangat jawab liebster award ni. Tanpa melengahkan masa, ainur jawab soalan yang telah diberi dengan sejujurnya.. :3

Rules  :
  • For those who have less than 200 followers on bloglovin , this is a great opportunity for small and new blogs to find new readers and connect with everyone in the blogging community!
  • If I have nominate you , all you have to do receive the award is to follow me on Google Friend Connect ( GFC ) and then answer a few questions! Make sure that when you nominate people you're following them and send them a message letting them know you have done so ( suggest at most 11 nominations )

 1. Are you a directioner? Who are you most interested in?
--> Nope.

2. What song could describes you? Or describes about your life?
--> The ABC song cause I am as simple as ABC.


3. You got a best friends? How many? If you can, list the names.
--> Of course . Syafiqah, Izzati, Mardiyyah, Puteri, Nadia Rashid, Nadia Mazlan, Syuhada, Aqliya, Manissha, Janice, Nadia, Syifa', Adilah, Ishwa, Sharaniya and many more.

4. List 3 country that you always wants to visit.
--> Madinah, Mecca and Paris 

5. Have you ever watch Korean Drama? What is your favorite Korean Drama?
--> No. I don't like to watch Korean Drama but I don't know why.

6. What is your favorite song?
--> Love story maybe..

7. Do you likes to read novels? Which novels do you like the most?
--> Yes. Impiana series books written by Ain Maisarah.

8. Who are the most you want to see right now?
--> Seriously I don't want to see anyone right now.


9. Do you like animals? What animals you like the most?
--> Yes. Cats and rabbits.

10. What is your favorite color?
--> Of course purple is my favorite color until now.

Mangsa tag:


1. Kak  Lily
2. Kak Karimah
3. Atyy Azmi
4. Dyan Imani
5. Kak Bella
6. Belong To Mee
7. Afiqah Zamri
8. Kak Fatin
9. Kak Syasya
10. Ina
11. Najwa

Soalan:

1. Makanan last yang awak makan?
2. Perasaan awak bila lalu depan orang tiba-tiba terdengar suara orang gelak-gelak.
3. Dalam kelas suka duduk di meja bahagian mana? Kenapa?
4. Apa yang awak buat bila cikgu suruh buat latihan dan baru awak tersedar yang awak tak bawa buku?
5. Buku yang paling digemari?
6. Suka makanan kat kantin sekolah? Kenapa?
7. Pandai pujuk orang yang merajuk? Kalau pandai boleh beritahu macam mana caranya?
8. ' Sudah jatuh ditimpa tangga'. Pernah berlaku pada diri awak? Boleh kongsikan?
9. Piala paling besar yang pernah awak dapat?
10. Benda yang paling awak sayang. Kenapa?
11. Pendapat ikhlas tentang blog ' Purple Territory '. Kalau ada kekurangan, tolong beritahu. Saya tak marah. :)

Harap sudi luangkan masa jawab soalan saya. Kalau dah jawab tolong beritahu saya. ^_^


                                            ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫