Friday, 9 May 2014

Cara Membuat Lesung Pipit

Assalamualaikum w.b.t,

                                                         
                                                               - cutenya Wawa Zainal -

   Lesung pipit ialah satu kecacatan yang indah. Kalau tengok orang yang ada lesung pipit senyum mesti sweet. ♥ Siapa yang tak nak lesung pipit? Kalau diberi pilihan sebuah kereta dengan sepasang lesung pipit, agak-agak korang nak pilih yang mana? Dua-dua? Tamaknya... :3

  Tadi saja-saja search google pasal lesung pipit. Dapatlah sedikit info bahawa lesung pipit terjadi kerana kecacatan pada otot-otot muka. Tapi kecacatan inilah yang orang idam-idamkan. Katanya, lesung pipit ni tak boleh dibuat, kita boleh ada lesung pipit kalau salah seorang ibu bapa kita ada lesung pipit.

  Tapi tadi tergerak hati nak tanya ibu. Ibu ada lesung pipit? Ibu jawab tak ada. Ayah? Pun tak ada. Habis tu macam mana saya boleh ada lesung pipit? Katanya keturunan. Tapi lesung pipit saya tak lah dalam sangat....bila kemam bibir atau senyum sampai ke telinga nampak sikit....

  Rupa-rupanya ibu ada buat petua masa saya baru lahir. Kiranya dalam tempoh 40 hari. Yang pasti petuanya bukan guna hujung cili api.

Petua Membuat Lesung Pipit:
--> Ambil sehelai daun sirih. Getah daun sirih atau hujung daun sirih tu lukiskan kat pipi tempat yang kita nak ada lesung pipit. Buat setiap hari...sambil buat tu berselawatlah. In Shaa Allah berkesan..

  Testimoninya saya...muahaha... Tapi kalau dah besar panjang rasanya petua ni tak boleh digunakan. Ada baca, boleh buat pembedahan lesung pipit tapi kosnya sangat sangat sangatlah mahal. Tak apa...tak ada lesung pipit pun tak apa...semua yang Allah cipta kan indah-indah...
 
                                                 ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar ♫

32 comments:

  1. I don't need that all... Dah 'tercacat' semula jadi..:3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah...petua ni untuk orang yang keturunannya tak ada lesung pipit, ya.. :)

      Delete
    2. Nak keluarkan kahak ek? :3

      Delete
  2. suka ada orang yang berlesung pipit, nampak manis bila tersenyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Nampak sweet je..nampak cute je..lagi2 yang lesung pipit dalam :D

      Delete
  3. Fifi xde lesung pipit even though mom ade tapi dah syukur sesanat dah dengan ape yg ade :)

    ReplyDelete
  4. Setuju...tak ada lesung pipit tak semestinya tak comel kan? :)

    ReplyDelete
  5. macam2 sekarang ni erk.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah...zaman sekarang tak boleh dijangka :3 hehe...

      Delete
  6. eh ada cara ka nak buat,,kikik, sha dah ada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini pun baru tahu ada petuanya..hehe.. :)

      Delete
  7. Owh....macam tu eh? Baru taw... Akak ada juga lesung pipit, umi n ayah mmg xde rasanya. Hihihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ada buat petua ataupun memang akak insan terpilih.. :)

      Delete
  8. lisa ada sebelah ajeee, hehe.

    ReplyDelete
  9. ada juga cara nk buat ye.. hehee.. nk try la. comel je kalau ada lesung pipit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tak pastilah untuk yang dah meningkat dewasa. Tapi apa salahnya mencuba,kan? In Shaa Allah.. :D

      Delete
  10. auw....siap ada tips lg tu...hihi..xada lesung pipit..lesung batu je ada..pong boleh kan..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pon boleh, kak..boleh buat sambal belacan.. :3 Yummy....

      Delete
  11. hehehe...kalau mcm tuh saya pun harus bergembira sbb mempunyai kecacatan yg indah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul....bersyukur dan bergembira... *joget sikit.... :3

      Delete
  12. Itulah pelik. Kakak saya sorang ada lesung pipit, keluarga, saudara terdekat semua takde. =)

    p/s: Membalas kunjungan sambil follow #364~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, specialnya kakak awak...btw, thanks follow :)

      Delete
  13. Gueewaa ada sebelah je, heheh

    ReplyDelete
  14. Bestnyee org ada lsung pipit . Cute je nmpk . Sya xtau la apa yg ad kt pipi Sya ni . Bile snyum kuat bru la nmpk sket . Btw , syukur dgn pe yg ad .

    ReplyDelete
  15. tumbuk je dgn lesung batu, insyaaAllah berkesan dgn pantas hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sahaja mewujudkan lesung pipit tapi juga mewujudkan kesusahan untuk hantar kat hospital.hehe.. ;)

      Delete
  16. Boleh jadi ke kalau dah tua-tua gini...
    Hihihi

    ReplyDelete
  17. akak tak perlu buat dah sebab memang dah ada walaupun kecik ja. hehe.bersyukur apa adanya. ^^

    ReplyDelete
  18. wahh nice sharing!! hehe adik ina je ade lesung pipit sikit.. ina tak de hehe ^^ tapi bersyukur je dengan pemberian Allah ^^ mesti cute kan orang ada lesung pipit :DD

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen ;)