Wednesday, 26 February 2014

Pentaksiran Berasaskan Sekolah a.k.a PBS

Assalamualaikum w.b.t,

    Baru ada kesempatan nak update entry. Hihihi... -,- Ingatkan nak post pasal duit koyak tapi memandangkan PBS macam hot je sekarang ni lebih baik tulis pasal PBS. Boleh kongsi-kongsi pendapat dengan para pembaca yang sedang menghadapi PBS sekarang ni. ^_^ Sebelum tu, kalau nak baca luahan hati daripada seorang guru tentang PBS ni boleh baca kat sini. Kalau nak baca luahan hati daripada seorang pelajar boleh baca kat entry ni je..cewahh....tak adalah, cuma pendapat je. Sekali lagi, diulang hanya pendapat sahaja ya. :)

   Sejujur-jujurnya, saya suka PBS ni. Betul, tak tipu! PBS, I LOVE YOU ♥ Tapi...kenapa PBS ditangguhkan buat sementara waktu? Mungkin banyak masalah sebenarnya...Dan tadi bercerita dengan kakak tentang PBS ni....cikgu kepada kakak saya ada update status berbunyi begini:


Sekadar berkongsi info.. sy mengajar pendidikan khas cacat penglihatan, tiada pengecualian dlm bab pentaksiran ni.. ada.. dlm KH, Geografi umpamanya ada part yg perlu lakaran, lukisan teknik, elektronik, elektrik yg perlu dilaksanan.. untuk naik ke band 4 - 5 - 6 perlu melalui band 3 dahulu.. apa yg mampu kami laksanakan jika band tiga berkehendakkan murid membuat lakaran projek.. kami lagi rasa teraniaya oleh tugasan PBS ni..

Ok, semua...nampak tak masalahnya di situ? Bagi yang normal memang tak ada masalah...cuma masalah malas je tapi macam mana pula dengan OKU cacat penglihatan? Kakak saya cakap yang kerja khusus projek kayu untuk KH pun cikgu diorang tolong buatkan, lakaran pun cikgu diorang tolong inikan pula yang projek-projek reka benda tulah, reka benda nilah. Tak kan cikgu pun nak tolong buatkan? Ini persoalan yang tak dapat dijawab -,-

Pergi ke sudut lain pula. Wahai para pembaca yang masih form 3, korang tak ada rasa sakit hati atau pilu hati ke bila tiba-tiba diorang umumkan PBS dimansuhkan! PMR dijalankan seperti biasa! Habis tu, yang kitorang buat bertungkus-lumus masa form 1 ngan form 2 dah tak ada gunalah. Dengan kertas-kertas yang berlambak-lambak tu. Dengan duit ibu ayah bayar untuk beli barang siapkan projek PBS. Sia-sia macam tu je...sampaikan akhir tahun biasanya dah boleh relaks tapi kitorang tahun lepas masih buat PBS. :'(

Lompat kepada kebaikan PBS pula. Siapa kata PBS tak ada kebaikan? Setiap benda mesti ada baik buruknya. Bagi saya, kebaikan PBS yang pertama ni beri peluang untuk semua orang berjaya dan bantu untuk mengasah minat dan menjelaskan lagi masa depan kita. Amboi,ayat....hehehe...macam mana nak cakap ek? Contohnya, kalau PMR ni pelajar semua duduk dalam bilik hafal segala nota bagai. Kalau orang yang senang nak hafal tu bolehlah, tapi kalau jenis yang sederhana? Jadi, PBS ni ajar kita supaya jadi kreatif dan juga kena aktif dalam koko. Bukannya asyik duduk dalam kelas 100%. Jadi, benda tulah yang menyeronokkan sebenarnya, bila kita kena buat projek lagi-lagi dalam kumpulan. Tak seronok ke? PJ pun sama...biasanya orang ambil ringan je PJ ni. Setiap tahun belajar benda yang sama tapi daya tahan kardiovaskular pun tak tahu lagi apa benda tu. Agak kantoi di situ. Hehehe....

Seterusnya, kalau PBS ni tetap dijalankan...maknanya nanti tetap ada ujian bertulis yang 4 subjek tu. Math, BI, BM, Science. Persoalannya, adakah soalannya nanti akan merapu macam jawab PISA tahun lepas. Yang tak ada kaitan langsung dengan buku. Punyalah penat baca dan hafal, rupa-rupanya soalan tak ada kaitan. -,- Memang aras tinggi betul soalan dia. Setiap soalan mesti diakhiri dengan perkataan 'why?' Contohnya, kalau math paper 2 kita main hentam je jawapan dan kebetulan betul boleh dapat sekurang-kurangnya 1 markah kan? Tapi kalau PISA dia nak jawapan berserta sebab. Kalau tak tulis sebab, memang markahnya kosonglah. Itu je satu hal yang menggerunkan.

Ok..terpanjang pulak entry ni. Tahu kenapa? Sebab sekarang tengah free, PBS dah settle. Hehehe.....Jadi, tak tahulah sama ada PBS ni perlu diteruskan atau dimansuhkan. Tawakkal jelah...Apa saja keputusannya bersama-samalah kita redha ya.... :)

--> Kalau ada pendapat lain, kongsilah :)

                                           ♫ Subhanallah. Alhamdulillah. Allahu Akbar ♫

5 comments:

  1. exam n pbs mesti seiring. both are needed here..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak....maklumlah kalau ada periksa baru baca buku.. :3

      Delete
  2. dear...jom mengundi untuk PBS ni..

    http://www.cekgunorazimah.com/2014/03/undian-sistem-pentaksiran-berasaskan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...siap ada undian lagi.....Bagus ni....saya dah undi! :)

      Delete

Terima kasih sudi komen ;)