Monday, 29 April 2013

Sesi Pot Pet Pot Pet macam Bertih Jagung



* abaikan tajuk yang merepek dan seperti mintak pisang goreng itu, ya*

     Malam yang indah hari ni kan kawan-kawan. :) Kat sini  hujan agak lebat disertai dengan aroma cekodok pisang yang wangi dan tidak lupa juga jasa si nyamuk. *big clap*

   Petang tadi kan, main game ngan adik sambil tengok video kat Youtube. Tiba-tiba, tangan ni gatal pulak taip ' Nyamuk paling comel '. Agak-agak keluar video apa ya? Anggapan saya mungkin keluar kartun nyamuk atau maskot nyamuk atau sesuatu yang berkaitan dengan nyamuk tetapi anggapanku jauh meleset sampai ke tanah bumi. Dia keluar video ni:


GWIYOMI!!!!!!!!!! Hahahahaha. Kemudian saya terfikir apa kena mengena gwiyomi dengan nyamuk? Malam ni baru terjawab jawapannya. Tadaaaa:


Ok, cerita seterusnya haritu saya selalu baca entry blogger lain dan selalulah jugak jumpa ayat ni:

                                           Slownya line Internet hari ni. :(
Saya yakin ni mesti pengguna WIFI kan?????? Dan sekali lagi saya terfikir ' bertuahnya guna Streamyx. Tak adalah line slow mengalahkan kura-kura kepenatan lari marathon'. :D Oh Streamyx, dirimu begitu berharga.

    Masa hari sabtu kan ada Anugerah Cemerlang tapi saya tak pergi!!!!!!!!!! Sebab? Kurang sihat. Terfikir hadiah tu nanti dia bagi jugak ke? Rasa rugi pun ada juga. Tak apalah, konvokesyen kan ada......Tapi tadi pergi sekolah lepas tu ada orang kata borang konvo tu hari ni last hantar dan saya tak hantar pun hari ni. Jadi, apa keputusannya? Entahlah.......tiada jawapan.

   Semalam kan badan dah sihat dan kuat. So, masa untuk siapkan kerja sekolah. Mangsa pertama PSV. Saya start mewarna lepas asar sampai pukul 7:00 malam. Malam tu, buka komputer cari idea buat kad hari guru. Ideanya nak buat kad pop-up bunga. Buat punya buat dengan kesungguhan yang buat-buat, akhirnya hancussssss. TAK JADI!!! Membazir kertas warna je. Huwaaaa!!!!!!!!!!! :P

   Kisah hari ni pulak. Hari ni tiba-tiba ada hati nak join pertandingan cerpen untuk majalah sekolah. Baru cadang je tak pasti betul-betul nak join atau tidak. Takuttttttt! Beberapa bulan yang lepas, ada satu masa ni cikgu tak datang. Cikgu ganti masuk. Jadi, disebabkan tak ada kerja lantasku keluarkan test pad STK dan menulis cerpen. Tak rancang langsung jalan ceritanya. Main tulis je apa yang terlintas di fikiran. Tanpa disangka, cerpen tu siap dalam masa 80 minit. Lepas je siap cerpen tu, ketua kelas suruh bangun dan ucap 'TERIMA KASIH CIKGU'. Tepat-tepat, habis masa cikgu ganti tu saya pun siap tulis cerpen. NEW RECORD! Hihihihihihihiihi ^_^

 Penat juga menaip ni. Lenguh jari-jemari. Lepas ni, dah tak bolehlah selalu online. Musim periksa......lagi 2 minggu. Target 5A. In Shaa Allah. Doakan kejayaan saya, ya.........Assalamualaikum. ^_^


                                 




Sunday, 21 April 2013

Lagu Zaman Kanak-Kanak


   Bila sebut pasal lagu, mesti semua orang dah tahu kan? Lagu terbaru, lagu paling top dan macam2 lagi. Saya? Saya tak suka dengar lagu. Lagi-lagi lagu zaman sekarang. Tak seronoklah. Saya suka lagu budak-budak. Apa? Janganlah gelak. Seriously, lagu zaman kanak-kanak lagi best. Percayalah........

1. Bapaku Pulang Dari Kota

   Bapaku pulang dari kota,
   Bapaku belikan kereta,
   Kereta kecil warna merah,
   Boleh ku bawa ke sekolah.

   Pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon
   Kereta kecilku berbunyi,
   Marilah adik mari naik,
   Boleh ku bawa jumpa nenek.

~ Tapi kan lagu ni kan ada lirik baru. Maklumlah, kreatiflah katakan.

   Bapaku pulang dari kota,
   Bapaku belikan rambutan,
   Aku pun makan macam setan,
   Bapaku tendang masuk jamban.

2. I Love You

   I love you,
   You love me,
   We are happy family,
   With a great big smile from me to you and you,
   Now you say you love me too.

~ Lagu ni memang lagu wajib dipelajari masa tadika. Nyanyi sambil buat gerakan tangan. Comel. ^_^

3. Lagu Tiga Kupang

   Lagu tiga kupang,
   Saku penuh padi,
   Enam ekor burung,
   Masuk dalam kuali,
   
   Bila sudah masak,
   Burung nyanyi saja,
   Tentu sedap makan,
   Beri pada raja.

   Raja dalam rumah,
   Buat kira-kira,
   Suri dalam dapur,
   Makan roti gula. ( HEI )

   Dayang tepi kolam,
   Mahu jemur tepung,
   Nampak burung hitam,
   Patuk batang hidung, hidung, hidung.

~ Lagu ni belajar masa kelas muzik darjah tiga tak silap.

4. Burung Tiung

   Aku burung,
   Burung tiung berperi,
   Hidup di dalam sangkarku ini,
   Suaraku seperti manusia,
   Menegur dan bertanya siapa.

   Aku burung,
   Burung tiung,
   Sungguh pandai berperi,
   Aku burung,
   Burung tiung,
   Sungguh pandai menyanyi.

5. Tepuk Amai-Amai

   Tepuk amai-amai,
   Belalang kupu-kupu,
   Tepuk biar ramai,
   Nanti malam upah susu,
   Susu lemak manis,
   Santan kelapa muda,
   Adik jangan menangis,
   Emak pergi kerja.

6. Ikan Kekek Mak Iloi-Iloi, Ikan Gelama Mak Ilai-Ilai 

   Ikan Kekek Mak Iloi-Iloi, 
   Ikan Gelama Mak Ilai-Ilai,
   Nanti adik mak iloi-iloi,
   Pulang sama mak ilai-ilai.

   Ada satu si ikan parang,
   Badannya panjang berbelang-belang,
   Isinya sikit banyak tulang,
   Sedap dimakan kalau masak pindang.

7. Bangau Oh Bangau

   Bangau Oh Bangau,
   Kenapa engkau kurus,
   Macam mana aku tak kurus,
   Ikan tak mahu timbul, ikan tak mahu timbul.

   Ikan oh ikan,
   Kenapa tak mahu timbul,
   Macam mana aku nak timbul,
   Rumput panjang sangat, rumput pajang sangat.

   Rumput oh rumput,
   Mengapa engkau panjang,
   Macam mana aku tak panjang,
   Kerbau tak makan aku, kerbau tak makan aku.

   Kerbau oh kerbau,
   Kenapa tak makan rumput,
   Macam mana aku nak makan,
   Perut aku sakit, perut aku sakit.

   Perut oh perut,
   Mengapa engkau sakit,
   Macam mana aku tak sakit,
   Makan nasi mentah, makan nasi mentah.

   Nasi oh nasi,
   Mengapa engkau mentah,
   Macam mana aku tak mentah,
   Api tak menyala, api tak menyala.

   Api oh api,
   Mengapa tak meyala,
   Macam mana aku nak menyala,
   Kayu api basah, kayu api basah.

   Kayu oh kayu,
   Mengapa engkau basah,
   Macam mana aku tak basah,
   Hujan timpa aku, hujan timpa aku.

   Hujan oh hujan,
   Mengapa kau timpa kayu,
   Macam mana aku tak timpa,
   Katak panggil aku, katak panggil aku.

   Katak oh katak,
   Mengapa kau panggil hujan,
   Macam mana aku tak panggil,
   Ular nak makan aku, ular nak makan aku.

   Ular oh ular,
   Mengapa kau nak makan katak,
   Macam mana aku tak makan,
   Memang makanan aku, memang makanan aku.

Ok, cukup. Penatlah taip banyak-banyak. Sampai di sini sahaja. Selamat menyanyi. Kalau terlupa muzik dia pandai-pandailah cari kat youtube ya. Hihihi. Assalamualaikum. ^_^

Semuanya Tentang Pandu

Assalamualaikum w.b.t

  Semalam dah sudah dah pertandingan kawad kaki peringkat daerah bagi tahun 2013. Platun pandu puteri STK berjaya mendapat tempat kedua walaupun target kita nak masuk peringkat negeri.

  Giliran kami berkawad yang akhir sekali pada waktu tengah hari. Tapi Alhamdulillah, cuaca tak panas terik. Kakak-kakak senior ingatkan dia tak nak tengok kita nangis lepas berkawad melainkan kami menang. Lepas berkawad, diorang ingatkan supaya terus berdoa dan bertawakal. 15 minit selepas kami berkawad terus diadakan majlis penutupan rasmi. Sekali lagi alhamdulillah ketika itu cuaca redup. Masa yang ditunggu-tunggu tiba jua iaitu majlis penyampaian hadiah. JOHAN NGO LELAKI dan KETUA PLATUN TERBAIK LELAKI menjadi milik pengakap udara Sekolah Tinggi Kluang. Alhamdulillah. Ketika diumumkan platun pandu puteri sekolah tinggi kluang mendapat naib johan semuanya dah tunduk.

  Lepas majlis penutupan rasmi habis, kami semua berkumpul di satu tempat. Ada yang menangisSaya pun  rasa nak nangis juga tapi saya ingatkan dalam hati bahawa itulah yang terbaik. Kak Najhan mengetuai bacaan doa dan pesan kepada kami jangan nangis kerana apa yang Allah takdirkan adalah yang terbaik buat kita.

  Then, kami buat satu bulatan dengan pengakap. Hadiahnya letak tengah-tengah. Nyanyi lagu sekolah, koko , persatuan pengakap dan persatuan pandu puteri. Pengakap sentiasa bersemangat. ^_^

   Sebelum balik, saya ngan Nadia sempat lagi beli ice-blended. Nyum, nyum, nyum sedap. Masa dalam bas, kak Eija ( ketua platun ) pesan:

                                      " Pandu, jangan berduka lara tau"

                            " Pandu, jangan risau. Aku tak kan tinggalkan korang. "

    Kak Eija janji tak kan tinggalkan platun pandu puteri walaupun dia bekerja atau masuk universiti.  Kak Najhan cakap sekurang-kurangnya kita dapat tempat. Tak apa tahun depan mesti ada. In Shaa Allah. :) Untuk menceriakan suasana kitorang nyanyi dalam bas. Diketuai oleh kak FMS. Sampai sekolah, kemas makmal, makan, kemas makmal, balik rumah. Itulah hari yang penuh makna. ^_^

   Platun Pandu Puteri Sekolah Tinggi Kluang. Bukan hanya sekadar untuk pertandingan kawad kaki semata-mata. Kami sedih, gembira, penat sama-sama. Dari situlah, saya dapat rasa semangat berkumpulan dan hubungan kekeluargaan. Bila duduk sama-sama mesti rasa gembira. Hari Jumaat malam kan tidur sekolah, seronok dapat solat sama-sama. Seronok dapat kilat kasut sama-sama. Lepas ni, dah tak ada dah balik sekolah lambat kerana kawad. Dah tak ada dah kulit sunburn kerana kawad. Dah tak ada dah rasa penat kerana kawad. Tahun depan In Shaa Allah ada rezeki untuk pandu. GANBATTE!!!!!! :D
 

Friday, 19 April 2013

Kiri, kanan, kiri, kanan

Assalamualaikum w.b.t.

  Dah lama tak update kan? Bukannya tak ada idea nak menaip cuma masa tidak mengizinkan. Sebenarnya, banyak benda nak cerita. Kalau boleh setiap hari nak update blog. Tapi, yang lain nanti ketinggalan terutamanya pelajaran. Peperiksaan setengah tahun bulan depan. Ngeeee -_-......

  Nak cerita ni, haritu 6 April 2013 ada pertandingan kawad kaki peringkat dalaman. Ya Allah, punyalah risau mana tahu tersalah formasi ke apa ke, kan? Tapi, Alhamdulillah kitorang dapat johan. Masih ingat lagi, pengacara majlis tu cakap macam ni:

           " Johan bagi kategori perempuan ialah pasukan................pandu puteri! "

   Masa tu, memang senyum lebar. Yang nangis pun ada. Hihihi. Tapi bukan saya. Peace....

  Masa hari Rabu, 17 April 2013, kelas 2 ERA 1 buat amali memasak untuk KH ERT. Kitorang masak sphagetti dengan membungkus nasi lemak. Masak sphagetti tak susah pun cuma yang membawa masalah kepada saya adalah rasanya. Saya mana pernah makan sphagetti tiba-tiba disuruh masak sphagetti. Dahlah, saya bahagian buat sos sphagetti. Bantai jelah, rasa macam mana sekalipun. Hihihi.....tapi kan ada orang cakap sedap!!!!! Saya? tak suka sphagetti. Diulang lagi TAK SUKA!!!!! Lepas tu, bungkus nasi lemak. Best!!!! Cikgu kata bungkusan saya paling cantik. Tapi, bila saya buka je bungkusan nasi lemak tu, rupa-rupanya sambal dia dah tumpah dan seriously nampak comot. Itulah namaya cantik di luar, buruk di dalam. Hihihihi. ^_^

    Pada hari yang sama juga, petang tu kan ada koko perjumpaan kelab dan persatuan. Saya kelab ERT. Kelab tu adakan pertandingan lipatan napkin. Buat secara berdua-dua. Saya ngan kawan saya ni buatlah lipatan snowflake. Lepas tu, dihiaskan dengan cawan, sudu dan garfu serta tisu yang warna pink tu. Tapi, tak menang juga. Tak apalah...........asalkan saya dapat belajar sesuatu yang baru, cukuplah. :)

   Semalam kan, saya balik dari latihan kawad kaki dengan muka yang selamba. Macam ni-----> o_o. Balik rumah, tengok ada surat kat atas meja ditulis nama saya dan alamat rumah. Muka curious. Apa benda ni?Lepas tu, bukaklah sampul tu tengok ada benda ni:

   

Yay, hadiah dah sampai. Saya menang segmen bloglist bila jari mula menaip. Tak tahu? Pergi tengok kat sidebar--->rumah kecil---->peyertaan. Baca...

Oklah, tak boleh cerita panjang-panjang ni. Barang pun belum kemas lagi. Nak pergi pukul 3.00. Hari ni, saya tidur sekolah sebab esok ada pertandingan kawad kaki peringkat daerah kat SMK Sri Perdana. Doakan kejayaan platun kawad kaki pandu puteri STK. Assalamualaikum. ^_^

Wednesday, 10 April 2013

Segmen: Ramaikan Follower Blog 2013 By NurulFHMT


Assalamualaikum,                  




                                      


Keistimewaan segmen ini:


1. DAPAT MENGENALI BLOGGER-BLOGGER LAIN
*Tidak kira blogger yang masih baru di dunia blog atau yang sudah aktif lama dalam dunia blog.
2. DAPAT MENGERATKAN LAGI SILATURAHIM SESAMA BLOGGER LAIN
di samping itu juga,korang akan...
3. DAPAT MENINGKATKAN FOLLOWER DI BLOG MASING-MASING
* In Shaa Allah

Syarat-syarat untuk join segmen ini:

1. Follow blog ini.2. Like fanpage blog ini.  ( tak ada fb )
3. Buat 1 entri bertajuk "SEGMEN:RAMAIKAN FOLLOWER BLOG 2013 BY NurulFHMT!"4.Copy paste banner  ke dalam entri anda.5. Hantarkan link segmen (bukan link blog) ke ruangan komen entri segmen ini.Jangan hantar di shoutbox atau di ruangan komen entri lain.
Tarikh tamat:

                                31 DISEMBER 2013 



Followers sekarang 163 orang. ^_^