Saturday, 28 December 2013

Super Duper Awesome Giveaway by Hannan

Assalaualaiku w.b.t,

                                  
11.12.13 - 20.1.14


Top Referral 


x1 Blouse
x1 Skirt
x2 Pasang brooch Bunga-2
x1 Lipgloss *babylips*
x1 Purse / handphone pouch
x1 Cash RM50

Top Referral 2 


x1 Blouse
x1 Shawl
x1 pasang Brooch Bunga-2
x1 Earphone 

Top Commentator 


x1 Beg Domokun
x1 Handphone Pouch Barbie
x1 Long Keychain Domokun

Entri Kreatif 


x1 Tudung Turki *colour random* 

Random 

6 biji brooch x3 pemenang
bookmark calendar 2013 x5 pemenang
Topup RM5 x 2 pemenang
Bloglist 2 bulan x2 pemenang
Tudung bawal x2 pemenang
x2 pasang button badge COUPLE x2 pemenang
x2 button badge x2 pemenang
x2 Perfume Solat x2 Pemenang
x1 stripe skirt and a shawl x1 pemenang
x1 skirt mermaid hitam x1 pemenang
x1 cempaka top x1 pemenang
x2 magic inner neck x2 pemenang
x2 helai tudung turki x2 pemenang
x3 pasang stokin sandy x3 pemenang
x2 Pashmina x2 pemenang
x2 Tudung Bawal
x3 shawls x3 pemenang
x1 perfume x1 pemenang
x2 packet shiseido mask x2 pemenang
topup RM5 x2 pemenang
Header x2 pemenang
x1 string bracelet x1 pemenang
x1 cheese powder
x1 comic book x1 pemenang
x1 comic book x1 pemenang
x1 Pixel hp charm and barangan kraf yang lain x1 pemenang
topup RM5 x1 pemenang
review blog x1 pemenang
topup RM5 x1 pemenang
topup RM5 x2 pemenang
10% discount untuk semua peserta ^^



SEMUA DIJEMPUT JOIN! ^^

Last Giveaway In 2013 @ dakwahmahabbah.blogspot.com

Assalaualaikum w.b.t,

                    

SENARAI HADIAH
  • Simple Blogger Frame [2]
  • Hadiah Misteri [5]
  • Charcoal mask jenama Daiso Japan [5]
  • Topup RM5 [5]
  • Topup RM10 [6]
  • Bookmark [2]
  • Bawal Satin [1]
  • Crinkle Shawl [1]
  • Glitter Shawl + Lip Mask [1]
  • LV Shawl + Eye Mask [1]
  • Poster Design Sendiri [3]
  • Voucher 10% [10]
  • Naturgo [1box]
  • Brooch Felt [1]
  • Jubah Cotton Korea [1]
  • Tudung Double Face Turki [1]
  • Set Kecantikkan [3]
  • Bloglist Setahun Semua Peserta
                                                                                     

Friday, 27 December 2013

Special Giveaway by Galeri Kraf Naylofar

Assalamualaikum w.b.t,

                                     

 “Sempena ketibaan tahun baru 2014, saya bertekad untuk berusaha menunaikan segala azam-azam yang belum tertunai dan belum mampu tertunai. In Shaa Allah....."

                                               Naik motor ke Kuala Krai,
                                                   Pergi bersama jiran Pak Nih,
                                              2013 hampir melabuhkan tirai,
                                                 Buang yang keruh ambil yang jernih.

                                                
                                                Dua tigi biji kelapa,
                                                    Teringin pula air kelapa,
                                                Azam pertama apa dia,
                                                     Patuh kepada ibu bapa itulah dia.

                                                 
                                                  Bunga mawar bunga kemboja,
                                                     Harumannya harum menusuk hati,
                                                  Belajar bersungguh-sungguh amanat ibu bapa,
                                                    Keputusan yang cemerlang amat diigini.


                                                   Tumpang tidur di rumah Mak Melah,
                                                     Dapat layanan paling istimewa,
                                                   Yang baik datang dari Allah,
                                                     Yang buruk datang dari saya.

----> Semoga apa yang dijahatkan oleh saya dan semua pembaca dapat diperoleh. Tetapi harus diingat, kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan. Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita. Apa yang kita harapkan itu tak semestinya boleh buat kita bahagia. Misalnya, nak dapat 8A dalam PMR tapi tak dapat. Bersangka baiklah...mungkin kalau kita dapat 8A kita jadi sombong.

----> Apa-apapun saya harapkan tahun 2014 menjadi tahun yang terbaik buat saya dan semua...Aamiin....
                                                 

                                                                                          

Tuesday, 24 December 2013

Giveaway Cutie Bloggies by AfrinaTarmizi

Assa;amualaikum w.b.t,

Click barner untuk join this simple giveaway


Title Blog : Purple Territory
Warna blog : Purple
Tema blog : Cutie Purple
saya mula berblogging : 27.10.2013
saya akan updated bila : Ada idea dan ketika itu mood ibu baik. Kalau tak nanti kena marah asyik online. Huhuhu....

Entri Pertama:
~ Kalau nak baca entry merepek ni boleh klik sini

Asal-usul link blog:
~ Ceritanya begini:

    Masa nak daftar blog ni url pertama yang saya pilih ialah ainurathikah.blogspot.com. Tiba-tiba, kakak tegur:


' Adik, lebih baik jangan letak nama sendiri. Bahaya! Letaklah nama lain.'

  Saya yang masih setahun jagung ni pun cepat-cepat padam balik link tu. Maklumlah, alam maya sekarang ni kan bahaya. Lepas tu, saya tanyalah kakak nak letak nama apa.



  Kakak saya pun jawab cahaya muslimah. Saya cakap ada orang dah guna. Kakak saya suruh taip pulak muslimah sejati. Saya masih mengulang dialog yang sama iaitu ada orang dah guna. Banyak jugalah cadangan  yang diberi tapi semuanya hampa. Antara cadangannya cahaya ilahi, hamba Allah, langsir hijau, ain ika, bunga ros, kuih tat dan banyak lagi nama yang pelik-pelik. Namun, hasilnya tetap hampa. Tak sangka pulak pilih url blog sampai berjam-jam macam ni apatah lagi edit blog. Tiba-tiba, ada sesuatu yang berjaya memikat perhatian.
BOLA YANG BERDURI!!!

 Tanpa melengahkan masa, saya terus menaip boladuri.blogspot.com. Tak ada orang guna nama itu. Saya bertanya kepada kakak sama ada ok atau tidak nama itu.  Kakak cakap:

Serious nak letak nama ni? Macam pelik je.
Habis tu, tinggal nama ni je.
Suka hati adiklah.

  Saya pun macam ragu-ragu jugak. Nama pun bunyinya tak menarik perhatian orang langsung. Tapi, nekad jelah  letak nama tu. 

  Bola tu beli 5 biji. 4 yang besar, 1 yang kecil. Yang besar warna merah dua, kuning dengan purple satu. Yang kecik warna pink. Tapi sekarang tinggal dua biji je. Yang lain dah bocor. Maklumlah, bola tu lembut pergi buat main kat belakang rumah yang dipenuhi dengan batu lepas tu main pijak2.

--> Psst, untuk pengetahuan ramai cerita kat atas ni kopi and pasta je dari entry lama. Itu sebab ayatnya ada kepelikan dan untuk mengurangkan kepelikannya saya dah edit sikit2. ^_^

Punca kewujudan blog:
~ Puncanya bila dah habis UPSR ni kan dah tak ada kerja. Jadi, godek-godeklah komputer ni jumpa pulak blog kawan saya ni, Sara. Dalam blog dia, semua dia cerita kisah suka duka dia dan saya ni tukang baca. Tengok blog dia yg cantik ni dan cara dia tulis entry buat saya rasa "Wah, bestnya kalau ada blog!" Jadi, saya pun buat. Tapi apa yg diharapkan tak selalunya terjadi. Tak kanlah kita nak luahkan semua yang kita rasa, kita nak luahkan semua yang kita marah sebab ini blog bukan diary rama2 hijau yang dalam almari tu. Hmm...akhirnya saya decide untuk jadikan blog ni suku peribadi, separuh informasi, separuh join ga dan segmen. *muahaha*

--> Psst, kalau bukak blog sara tu mesti tengok kosong je kan. Kenapa? Saya pernah terbaca dia jawab satu soalan di ask.fm mengatakan dia dah padam semua entry dia. Dia tak nak orang lain tahu lagi pasal hidup dia. ^_^

Punca kemunculan nama Purple Territory:
~ Ni senang je....sebab blog ni semuanya serba purple. Dari atas sampai ke bawah. Kadang-kadang terfikir jugak saya ni minat purple ke obses purple? *kuang,kuang,kuang* Masa awal-awal berblogging, kalau tak silap saya ada letak nama Cherry Vanilla sempena nama freebies header dari Kak Lyssa.

Kenapa skin blog macam ni:
~ Seperti yang dikatakan tadi saya ni suka purple. Semenjak bila pun tak tahu. Lagi satu, sekarang ni baru saya belajar bahawa simple is perfect. Sebab tu, blog ni agak simple. Berbeza dengan blog zaman dulu yang serabut. Jumpa widget tu nak letak, jumpa widget ni nak letak. *muahaha* Dan lagi satu, saya suka benda2 comel. Tapi kadang2 rasa blog ni comel, kadang2 rasa bosan pulak tengoknya. Almaklumlah, dah lama dah bajunya tak bertukar. Hihihi.....

Apa yang saya suka?
  • Teddy bear
  • Jam pasir
  • Coklat
  • Ice-cream
  • Marshmallow
  • Muffin
  • Benda-benda yang comel
Nak hadiah apa?

  • String bracelet
  • Flower brooch
  • Keychain rilakkuma
Nak tag siapa?

Simple Giveaway by AnaMyhusna



Klik Banner Untuk Join Giveaway Full Of Colors Ini! =)
SENARAI HADIAH

Saya tag: Lembah BiruMiss Yana dan Kak Fae

Thursday, 19 December 2013

Mini-mini Giveaway By Iman Zakaria

Assalamualaikum w.b.t,

                           
Hadiah:
Topup RM3 x1 By Iman Zakaria
Bookmark R4BIA x3 By Iman Zakaria
Teddy Bear x1 By Iman Zakaria
Review Blog x3 By Iman Zakaria

                                                                                                 

Tuesday, 17 December 2013

Isu Salji Turun Tanda Nak Kiamat

Assalamualaikum w.b.t,


  • MOHON BACA SAMPAI HABIS DAN SILALAH TERASA. PLEASE LAH TERASA.
                               
                                                             ~sumber~

   Tolonglah jangan cepat sangat percaya dengan penyebaran benda-benda karut yang tiada sandaran dalil. Sekarang tengah tersebar pasal salji kat Mesir, pastu ada seseorang yang bebal quote hadis dari Abu Hurairah, Nabi saw bersabda apabila hari hampir kiamat, tanah Arab akan subur dan dialiri sungai.

Hadis tu ada, sahih, tapi yang pi kaitkan dengan kejadian salji kat Mesir tu buat apa? Alasan si bebal tu, nanti salji cair, jadilah ia sungai, dan tanah Mesir jadi subur. Itulah tanda kiamat. aaaaaaa...!! Hang bodo ka? Sungai Nil kat Mesir tu dah berjuta-juta tahun kat situ diamnya, Mesir tu tak subur ka? tak blaja geografi ka?

Paling bodoh lagi, di akhir mesej tu, tertulis "Nabi berkata barangsiapa menyebarkan perkara ini, akan ditetapkan syurga bagi dirinya". Cantik, ko sebenarnya dah siapkan tempat ko di neraka, sebab dah berdusta atas nama Nabi. Amacam? Terasa buduh tak? Sila terasa. Memang bagi ayat pedas sebab nak bagi terasa pun.

Tambahan: Mesir tu dikaji oleh saintis bahawa ia pernah bersalji 112 tahun lepas dan 225 tahun lepas, jadi lebih kurang 100 tahun sekali, Mesir akan bersalji. Kalau nak kaitkan salji di Mesir dengan kiamat, dah lama dah kiamat, dan dah banyak kali dah kiamat. Camtu ka? Amacam, makin terasa buduh tak?

Masa depan, apa yang akan berlaku di hari akan datang, SEMUANYA termasuk dalam perkara ghaib yang HANYA ALLAH SAHAJA MENGETAHUI. Kita nak cerita pasal masa akhir zaman ni, hanya kena berpandukan hadis-hadis Nabi dan Al-Quran sahaja. Hadis Nabi tu plak kenalah ikut huraian yang ditafsirkan oleh ulama. Bukan ikut kepala hotak hang sendiri.

Yang kepala otak dia berpikiran "Mesir salji, nanti salji cair jadi sungai, eh, nampak macam "kena" dengan hadis ni lah, buat status ah, pastu aku tulis Nabi kata wajib sebarkan kat ending". Anda lah Tersangat Bodoh. SEKIAN.

Kepada yang terasa dan rasa saya kurang ajar, mohon cari gambar BABI dan bezakan BABI dgn anda mana lebih mulia. mestilah BABI JAUH LEBIH MULIA DARIPADA ANDA KERANA BABI TAK PERNAH BERDUSTA ATAS NAMA RASULULLAH. terasa ke ? ya , memang nk suruh terasa. biar reti base.

Ustaz Azhar Idrus ulas pasal salji di Mesir ni: "Salji di Mesir bukan tanda kiamat, sebab tak ada hadis-hadis yang boleh dikaitkan dengan salji sebagai tanda kiamat, melainkan hadis nabi berkata kamu ikutlah dia (Imam Mahdi/kumpulan panji hitam) walaupun terpaksa merangkak atas salji. Salji di Mesir adalah satu rahmat."


NOTA PURPLE: DI COPY 100% DARIPADA SINI. Maaf atas penggunaan bahasa yang kurang sesuai tetapi berbalik kepada penulisnya, dia bukan sengaja nak mengutuk tetapi nak bagi korang terasa. Terasa? Say Alhamdulillah kerana masih ada iman di dada. :) 


                                                                                       

Sunday, 15 December 2013

Havoc Giveaway by Isabella Idura

Assalamualaikum w.b.t,

                         hadiah, Giveaway, Havoc Giveaway
                                              klik banner untuk join

 Jom ramai-ramai kita serbu havoc giveaway ni kerana syarat dia cukup mudah.

--> Syarat-syarat

1. Follow blog bella


2. Buat entri bertajuk Havoc Giveaway by Isabella Idura. Gam kuat2 banner GA ni dan link kan semula ke blog ini. 

3. Tag sekurang-kurangnya 3orang dan pastikan mereka tau pasal GA yang havoc ni.
4. Sila like page Facebook

Senang je kan syaratnya. Pemenang bertuah akan diumumkan tiap-tiap minggu dan hadiah-hadiah cute menanti. ^_^

Tag: Miss Double 'A'Kakak Tiri CinderellaAna Nur

                                                                                                

Saturday, 14 December 2013

Soalan Dahsyat -Part 1-

Assalamualaikum w.b.t,

         

Itulah soalan dahsyat yang diajukan kepada para pengguna ask.fm yang terpilih. *muahahaha* Jawapan pun macam-macam dapat. Hihihi....Antara jawapannya:

1. Waalaikumussalam , uih dahsyat ~ saya akan slow talk ngan penjahat tu sampai penjahat tu bebaskan parents saya ngan kawan baik saya :D
---> Antara cara penyelesaian yang baik itupun kalau penjahat tu jenis yang tak jahat sangat seperti penjahat dalam cerita komedi. :)

2. ~waalaikummusalam :) kill me then
~Waalaikumussalam. Saya akan berusaha selamatkan keduanya walau diri saya terpaksa akur dengan maut. Jika saya berada di dlm situasi itu, semoga Allah permudahkan.
Waalaikumussalam.."Lepaskan my parents and my best friend. Bunuh la saya "
waalaikumussalam saya akan korban diri saya cehh *suparmannnnnnnnnn*
---> Orang yang jawab ni adalah jenis yang sanggup mengorbankan diri sendiri untuk orang yang tersayang. :Dia tak kisah diri dia sedih asalkan orang yang dia sayang bahagia. :)

3. Wa'alaykummussalam,.. parah betul soalan ,.... kalau saya? buat tak tahu jee dengan penjahat tuh.. biaq pi laa dia punya syarat.. Ada aku kesahh?? hahaaahaa.. tu diaaa
---> Err.....pada pendapat saya, mungkin dia ni jenis yang tak peduli dengan syarat-syarat yang mengarut tu.  Seperti yang dikata, ada aku kesahh??Betul jugak kan, kalau selamatkan ibu bapa, kawn baik terkorban tapi kalau selamatkan kawan baik, ibu bapa pulak terkorban.

4. Waalaikummussalam. Ikut heiraki, saya pilih parents. InsyaAllah.
---> Yang ni pun betul jugak tapi kalau saya mesti rasa serba salah. Mana taknya kawan baik kan selalu teman kita waktu susah senang tup tup dia terpaksa dikorbankan. Saya nak selamatkan dua-dua. 

5. ~ Ya Allah kalah sinetron :/ kena buat solat istikharah dulu baru boleh jawap soklan macam ni :)
~ waalaikumussalam. saya selamatkan ibu bapa saya. Kawan baik saya? Mungkin penjahat tu tak tahu. Kalau dia tahu pun, yg sy boleh buat... Cuma berdoa. In syaa Allah, Dia akan bantu hamba-Nya.*Jawapan ini tak sedahsyat soalan anda* ^_^
---> Alhamdulillah..salah satu cara yang tepat. Minta petunjuk daripada Allah dalam segala perkara. In Shaa Allah, Allah akan tunjukkan keputusan yang terbaik :D

6. Waa panjang nya @_@ Bunuh je penjahat tu ahaks.
---> Ish, beraninya. :) Tapi jaga-jaga, kalau-kalau penjahat tu hidup lagi mesti berdendam seumur hidup. :o

7. Waalaikumusalam. Susah soalan ni. Ibu . Bapa. Atau kawan ?Selalunya dalam TV atau realiti kata kata penjahat tak boleh diharap. Berurusan dgn polis. Wujudkan keadaan seperti detektif conan.Okay . saya tak mampu nak jawab soalan ini.
Memang dasyat. Parents first. Lepas tuh report polis biar polis handle pasal bff. :P
---> Betul, betul, betul. Tak semua kata-kata penjahat boleh diharap. Kata je nak lepaskan salah seorang, entah-entah nanti dua-dua dia bunuh. Lapor dulu pada polis. Pihak polis tahu apa nak buat. :)

8. Waalaikumussalam ! Takleh buat apa , I'm not a superhero hehe dan hanya boleh mnharapkan pertolongan daripada Allah , innallahama'ana . Sangat dahsyat , huhu.
---> Terbaik. Itulah penyelesaian akhir sekali kalau sudah tiada jalan lain lagi. :)


                                                                   

Thursday, 12 December 2013

Contest Blog Tercute by Sharina

Assalamualaikum w.b.t,


Psttt~ Blog Opzzpinky mengajak anda untuk join CONTEST BLOG TERCUTE dengan syarat mudah (Like Fan Page Sponsor SAHAJA), pelbagai hadiah seperti Topup, Duit Cash, Shawl, Keychain, Vcoa, CD, Bookmark, Baju, Mask, Dompet, Inner Bawal, Brooch menanti anda..wahhh !!
6 Dis - 27 Dis 2013

Sebanyak 40++ hadiah untuk dimenangi..mari cuba nasib :)
<klik>
Pemilihan Pemenang berdasarkan Blog Tercute dari like terbanyak di fan page Blog Opzzpinky dan dari sha, Random dan top referrel..
Contest ini dianjurkan oleh Blog Opzzpinky dan disponsor oleh EymasuArol Mubin, Sweetie Cool, Siti AfipahAswa LeylaMira AmirahIma SalsuzaimaAqilah Azmy, Fatin DianaSuzlin Azreena, Rubiey Scarf, Adda Sa'ada, Eca Dwinky, Girang Batisah, Nabila Medan, Alina AyuDiyana Boutique  dan Jual Beli Crocheted
header

body
sidebar





Zoo Di Facebook

Assalamualaikum w.b.t,

                                                 
                                                               cute kan? ^_^

  Hari ni kita ketengahkan topik zoo di facebook. Jadi, siapa-siapa yang ingin bercuti pada cuti sekolah ini namun ibu bapa tidak mendapat cuti, jangan risau, jangan sedih, jangan mengamuk tidak tentu pasal kerana anda berpeluang melihat haiwan-haiwan yang dikatakan 'comel' hanya di facebook tanpa dikenakan sebarang caj. Cuma perlu bayar jelah bil lektrik. Hihihi.....

  Mungkin ada persoalan yang melintas di fikiran kamu semua. Antaranya berbunyi begini:

1) Weh, kau gurau ke ni?
Jawapan: Tidak, cuma anda perlu cari sendiri di facebook.

2) Tak kanlah haiwan ada facebook...
Jawapan: Dia bukan haiwan, cuma manusia yang menyerupai haiwan.

  Apa maksud ni semua? Maksud saya muslimah-muslimah (perempuan islam) yang mengambil gambar dengan gaya duckface (mulut itik), gaya kangaroo, gaya mulut kembung (ikan buntal). Ish...ish..ish...Sekali tengok rupa manusia tapi dua kali tengok dah rupa ......?.......

  Boleh kalau nak buat gaya macam tu. Boleh tapi buat depan cermin. Biar diri sendiri je tengok ataupun ambil gambar buat simpanan peribadi dan ahli keluarga je. Kalau dah sampai masuk facebook atau mana-mana laman sosial boleh dianggap mencoteng arang di muka sendiri dan ahli keluarga.

  "Oi, walaupun aku ambil gambar macam tu, ada orang puji aku comel apa...." Kalau betullah macam tu, cuba korek apa sebab dia kata awak comel kalau dah ambil gambar dengan gaya macam tu. Mungkin sebab pertama, orang yang puji tu kawan awak sendiri. Dia nak jaga hati kawan. Sebab kedua, orang yang memuji tu dari spesies yang sama. Sebab ketiga, komen comel tapi sebenarnya perli. Sebab keempat, kalau yang puji tu lelaki adakah dia betul-betul lelaki sejati. Maksudnya, tengok gambar perempuan ni komen comel. Tengok gambar perempuan tu komen comel.

  Memanglah semua ciptaan Allah comel-comel, cantik-cantik, molek-molek belaka. Tapi Allah tak suruh buat gaya macam tu tunjukkan kat semua orang. Kalau nak tunjuk, tunjuk dekat ahli keluarga dan orang-orang yang halal sahaja. Kan lebih molek gitu... ^_^

  Terasa? Say Alhamdulillah sebab itu tanda iman masih ada. Maaf, ini bukan entry menghina cuma nak mengingatkan. Kan perempuan ni ibarat mawar berduri. Rupa cantik, tapi tak mudah disentuh kerana adanya duri. Janganlah kita kata kita ni mawar berduri, tapi durinya duri palsu. Tak original. ^_^

Sumber ilham: Nurul Hassanah